Sözlük Kartol Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Kartol Hangi Yörede Denir?

Kartol Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Kartol Hangi Yörede Denir?

17.10.2021 - 02:38 | Son Güncellenme:

Kartol, çoğunlukla Erzurum, Bayburt ve çevre illerde sıkça kullanılan bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kullanım bakımından bu bölgede önem taşıyan bir kelimedir. Bu yazımızda kartol kelimesinin anlamını, kökenini ve kullanım alanlarını öğrenebilir ve kelime haznenize yeni bir kelime ekleyebilirsiniz. Sizin için kartol ne demek, kartol kelimesinin anlamı nedir detayları ile derledik.

Kartol Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Kartol Hangi Yörede Denir


Kartol kelimesi Rusça kökenli bir sözcüktür. Rusça kartofel/kartoşka kelimesinden meydana gelmiştir. Kratol kelimesinin anlamı patatestir.

Kartol Ne Demektir?

Kartol kelimesi Erzurum ve Bayburt'ta patates kelimesi yerine kullanılan bir kelimedir. Fırında kartol, kartol kızartması, kartol kebabı gibi birçok yemeğin isim babası olarak kullanılır.

Kartol Hangi Yörede Denir?

Patatese sadece Erzurum ve Bayburt'ta değil, bütün Kafkas toplumlarında kartol ya da bu kelimeye benzer kelimelerin patates için kullanıldığı söylenmektedir.

Kartol kelimesi Türkçeye Rusça kartoşka kelimesinden geçmiştir. Rusça'ya ise Almanca kartoffel kelimesinden geçtiği bilinmektedir. Almancaya da İtalyancada yer mantarı anlamına gelen tartufolo kelimesinden geçmiştir.

Ülkemizde kartol kelimesine benzer kelimeler birçok yörede patates manasında kullanılmaktadır. Örneğin Sivas'ta gartof, Bitlis'te kartop ve Antalya'da kortol olarak kullanılmaktadır.