Sözlük Nepenthe Nedir? Nepenthe Hikayesi Nedir?

Nepenthe Nedir? Nepenthe Hikayesi Nedir?

26.05.2022 - 16:49 | Son Güncellenme:

Günümüzde terim olarak kullanılan birçok kelimenin kaynağı halk hikayeleridir. Bu kelimelerden bazıları destanlarda geçerken, bazılarının kaynağı doğrudan doğruya mitolojidir. Nepenthe kelimesi ilk kez Odysseia kitabında kullanılmıştır. Nepenthe hikayesine dair detayları ayrıntıları ile derledik.

Nepenthe Nedir Nepenthe Hikayesi Nedir

Nepenthe kelimesinin geçtiği ilk kaynak olan Odysseia Homeros tarafından yazılmıştır. İlyada adlı eseriyle de bilinen Homeros, M.Ö 928 yılında İyonya kentinde doğdu. Yazarın kaleme aldığı eserler, kendisinden sonra gelen birçok yazarı etkilemiştir. 

Haberin Devamı

 Nepenthe Nedir?

 Nepenthe kelimesi Yunanca kökenlidir ve ilk kez M.Ö 10. yüzyılda kullanılmıştır. Kelimenin başındaki ''ne'' eki, Antik Yunancada olumsuzluk eki olarak kullanılır ve ''değil'', ''yok'' anlamlarına gelir. ''Penthe'' kelimesi ise kalbe işleyen acı, derin üzüntü ve ıstırap demektir. 

 Nepenthe, acıyı yok eden, neşelendiren, mutluluk veren manasında kullanılan bir terimdir. Günümüzde daha çok edebi eserlerde kullanılan ''patetik'' kelimesi de aynı kökten türetilmiştir. Patetik, sarsıcı, içe işleyen, elemli ve dokunaklı anlamına gelir. 

 Nepenthe Hikayesi Nedir?

 Homeros'un yazdığı Odysseia kitabında anlatılan bir hikayede Nepenthe adlı bir ilaçtan bahsedilir. Mısırlı bir hekim tarafından yapılan Nepenthe, çeşitli bitkilerin karışımından oluşur. Bu ilacın tüm üzüntüleri giderdiğine ve insana acılarını unutturduğuna inanılır. 

Haberin Devamı

 İlacı sadece bir kez içmek, tüm kederlerden kurtulmak için yeterlidir. Bazılarına göre Nepenthe aynı zamanda ölümsüzlük ilacıdır. Bu ilacı içen kişi hastalanmaz, yaşlanmaz ve sonsuza kadar mutlu yaşar. Nepenthe hikayesi ile Lokman Hekim kıssası benzer özellikler taşır.