Sözlük Öreke Ne Demek? Öreke Tdk Sözlük Anlamı Nedir?

Öreke Ne Demek? Öreke Tdk Sözlük Anlamı Nedir?

04.08.2021 - 05:25 | Son Güncellenme:

Öreke kelimesi dilimizde sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Ancak genelde bu kelimenin gerçek anlamı bilinmez. İnsanlar öreke kelimesinin anlamını merak etmektedir. Öreke ne demek? Öreke TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.

Öreke Ne Demek Öreke Tdk Sözlük Anlamı Nedir

Günlük yaşamda öreke kelimesine pek çok yerde rastlamak mümkündür. Bu kelimenin anlamı ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. İnternette, kitaplarda ya da televizyonda öreke kelimesi ile karşılaşmak mümkündür.

Öreke Ne Demek?

Keten ya da yün gibi lif yapılı ürünlerin tutturulduğu ucu çatala benzeyen değneğe öreke denmektedir. Öreke, eğirme işlemi yapılırken kirmen ya da ip ile birlikte kullanılmaktadır. Eğirilecek olan yün ya da ketenin fitilleri ilk önce örekede sarılır ve ardından buradan iğ ya da kirmen üzerine iki dönme hareketi yapılarak boşaltılmaktadır.

Öreke TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Öreke kelimesi Rumcadan Türkçeye geçen bir kelimedir. Bu kelimenin kökeni ise İtalyanca olan rocca kelimesinden gelmektedir. Rocca kelimesi de Almancadan İtalyancaya geçmiştir. Türk Dil Kurumuna göre öreke kelimesinin anlamı yün ya da keten gibi ürünlerin eğirme işlemi yapılırken tutturuldukları ucunda çatala benzer bir kısım bulunan değneğe verilen isimdir.