Sözlük Tan Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? Tan Kodu Nereden Alınır?

Tan Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? Tan Kodu Nereden Alınır?

07.07.2022 - 15:34 | Son Güncellenme:

İnternet üzerinden yapılabilen işlemlerin yaygınlaşması ve artması sonucu kimlik doğrulama, şifreleme gibi güvenlik tedbirleri önem kazanmıştır. Kişilere özgü işlemlerde kimlik doğrulama yapabilmek amacıyla geliştirilen akıllı kart, tek kullanımlık şifre, e-imza, mobil imza yöntemleri bulunur. TAN kodu, işlem doğrulamada kullanmak amacıyla hayatımıza giren yöntemler arasındadır. Tan kodu hakkında merak edilen ayrıntıları sizler için derledik.

Tan Kodu Nedir, Ne İşe Yarar Tan Kodu Nereden Alınır

 TAN kelimesi işlem doğrulama numarası anlamına gelen İngilizce kısaltmadır. TAN kodu ülkemizde E-Devlet üzerinden yapılan işlemlerin bazılarında kullanılmaktadır. En yaygın kullanımı, sağlık pasaportu oluşturulmasıdır. Özellikle yurtdışına seyahat edecekler tarafından “TAN kodu nedir, ne şe yarar?” ve “TAN kodu nereden alınır?” soruları arama motorlarında sıklıkla aranmaktadır.

Haberin Devamı

 TAN Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? 

 TAN kodu, “Transaction Authensection Number” kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçeye “işlem doğrulama numarası” olarak çevrilmektedir. Sağlık bakanlığı sayfasından oluşturulan sağlık pasaportu, aşı kartı gibi belgelerde TAN kodu kullanılmaktadır. Özellikle yurtdışı seyahatlerinde istenen belgelerin oluşturulması için TAN kodunun oluşturulması gerekmektedir.

 TAN Kodu Nereden Alınır?

 TAN kodu kişiye özel üretilen şifre niteliğindedir. E-Devlet veya E-Nabız sistemleri üzerinden TAN kodu alınabilmektedir. Öncelikle aşı sertifikası oluşturulmalıdır. Aşı sertifikası görüntülendiğinde barkodun altında yazan numara TAN kodudur.