Sözlük Tarhiyat Ne Demek? Tarhiyat Tdk Sözlük Anlamı Nedir?

Tarhiyat Ne Demek? Tarhiyat Tdk Sözlük Anlamı Nedir?

05.12.2021 - 02:50 | Son Güncellenme:

Türkiye vergi sistemini ilgilendiren ve önemli bir kavram olarak kabul edilen tarhiyat kelimesi, aslında ilgilileri haricinde anlamı itibariyle pek bilinmemektedir. Halk arasında bu kavramın ekonomi açısından ne anlama geldiği ve vergi alanında da ne işe yaradığı merak edilmektedir. Tarhiyat kelimesinin ne anlama geldiğini ve TDK sözlük anlamının ne olduğunu detayları ile derledik.

Tarhiyat Ne Demek Tarhiyat Tdk Sözlük Anlamı Nedir


Alınacak vergi miktarının yasa ile söylenen matrah ve çıkan net vergi miktar için belirtilen orana göre hesaplanması işine tarhiyat adı verilir.

TDK'ya Göre Tarhiyat Ne Demek?

TDK'ya göre tarhiyat kelimesi Arapça kökenlidir ve anlam itibariyle vergi koyma ve vergi çıkarma kavramlarından gelmektedir. Bir alacağın veya ödemenin üzerinden hesaplanacak vergi miktarı konusunu karşılayan bir kavramdır. Tarhiyat kelimesi kısaca; miktarın belirlenmesi olarak da tanımlanabilir.

Tarhiyat Kavramının Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye vergi sistemi içerisinde; olağan tarhiyat ve olağanüstü tarhiyat olarak iki çeşit tarhiyat bulunur. Olağanüstü tarhiyat da kendi içerisinde 3'e ayrılır. Bunlar; re'sen tarhiyat, ikmalen tarhiyat ve idare tarhiyatı olarak bilinir.