Sözlük Tekillik (Singularity) Ne Demek? Singularity Teorisi Özellikleri Nelerdir?

Tekillik (Singularity) Ne Demek? Singularity Teorisi Özellikleri Nelerdir?

08.07.2022 - 13:59 | Son Güncellenme:

Tekillikler fizik kanunlarının işlemez bir hale geldiği, matematiğin delirmeye başladığı nadir yapılar arasında yer alır. Bu kavramlar, teknolojik ilerleme ile birlikte bilgiyi işleme ve hızlanan değişim becerimizde yaşanan artış sonucunda insanlığı kökten değiştirmesi beklenen bir bilimsel devrimin yaşanacağı fikrine de dayanır. Tekillik (Singularity) ne demek sizler için derledik.

Tekillik (Singularity) Ne Demek Singularity Teorisi Özellikleri Nelerdir

Çeşitli şekillerde bu hipotez; teknolojinin bilgi işlemedeki ilerlemeler, yinelemeli doğası ve devrimsel yeniliklerin insan toplumlarındaki patlayıcı bir gelişmeye yol açmış olduğu tarihi örneklere de atıfta bulunur.

Haberin Devamı

 Tekillik (Singularity) Ne Demek? 

 Kesin özelliklerini deşifre edemediğimiz bir noktayı da tanımlayan ve matematikten türetilmiş olan bir ifade olan “tekillik” ya da “singularity” ismi verilir. Tekilliği basit bir şekilde; denklemlerin temelde kontrolden çıktığı ve artık bir anlam ifade etmediği yer olarak da bilinir. Teknolojik tekilliğin yapay zeka, nanoteknoloji, bilgisayar, robotik ve biyoteknoloji alanlarında da giderek artan bazı gelişmeler sonucunda gerçekleşeceği uzmanlar arasında genel bir fikir birliği yaratır. Bunun yanında, teknolojik tekilliğin bu alanlardan hangisinin çok daha fazla artan gelişmeler sonucunda gerçekleşebileceği konusunda da bazı görüş ayrılıkları bulunur.

 Singularity Teorisi Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

 Tekilliğin gerçekleşme ihtimaline karşılık öne sürülmüş olan pek çok argüman, aslında bilgisayarların insani bir zekaya sahip olabileceğini ile ilgili duyulan şüphelerin bir dışa vurumu olarak bilinir. Basit bir şekilde, bilişsel süreçler ve insan beyni bir bilgisayarınkinden çok daha karmaşık bir şekilde olabilir.