Sözlük Veliaht Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Veliaht Kime Denir?

Veliaht Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Veliaht Kime Denir?

01.06.2021 - 15:29 | Son Güncellenme:

Veliaht kelimesi anlamı merak edilen unsurlar arasında sayılabilir. Özellikle eski Türkler ve Osmanlı Devleti döneminde bu ifade fazlaca kullanılmaktaydı. Bunun sebebi de ülkelerin yönetim şekillerinden kaynaklanmaktadır. Hükümdar veya devlet liderinin yerine geçecek adaylar ile ilgili olarak veliaht kelimesi kullanılmaktadır. Peki, bu açıklamalar doğrultusunda veliaht kelimesi nasıl açıklanabilir? Veliaht kelimesinin başka kullanım alanları var mıdır? İşte, veliaht kelimesi ve hakkında tüm detaylar.

Veliaht Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Veliaht Kime Denir

 Veliaht sözcüğü ülkeyi yöneten padişahın ya da hükümdarın yerine geçecek kişiler için kullanılmaktadır. Veliaht kelimesi Arapçadan dilimize geçmiştir. Arapçada "velī" ve "ahd" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur.

Haberin Devamı

 Veliaht ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? 

 Veliaht kelimesi TDK'nin vermiş olduğu birinci anlamda bir hükümdarın ölümünden ya da tahttan çekilmesinden sonra tahta geçmek üzere aday olan kimselere verilen isimdir. İkinci anlamı mecaz bir kullanım olan herhangi bir göreve ya da makama gelmesi beklenen kimselere verilen isimdir.

 Veliaht kime denir?

 Bir devletin ya da bir işin başına yeni getirilecek kişiler için veliaht kelimesi kullanılır. Örneğin bir babanın yerine şirketin başına geçecek oğlunun veliaht görülmesi gibi.