Eğitim Spermatogenez Nedir, Nerede Gerçekleşir? Spermatogenez Ne Zaman Başlar?

Spermatogenez Nedir, Nerede Gerçekleşir? Spermatogenez Ne Zaman Başlar?

19.12.2021 - 03:31 | Son Güncellenme:

Canlı yaşam üzerinde üreme büyüme konusunda öne çıkan spermatogenez, biyoloji açısından merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki Spermatogenez nedir, nerede gerçekleşir? Spermatogenez ne zaman başlar detayları ile derledik.

Spermatogenez Nedir, Nerede Gerçekleşir Spermatogenez Ne Zaman Başlar


Erkekler üzerinden ele alınması ile beraber üreme ile ilgili bir konu olarak spermatogenez öne çıkıyor. Belli bir süreç ve evre üzerinden gerçekleşen bir durum olduğunu söylemek mümkündür. Tabii nerede ve ne zaman gerçekleşeceği yine merak edilen konular arasında yer alıyor.

Spermatogenez Nedir?

Spermatogenez kısaca erkeklerde sperm üretimi şeklinde ifade edilebilir. Büyüme ve gelişimi ile beraber mayoz ve farklılaşma üzerinden spermatogenez oluşumu gerçekleşir. Çünkü sperm oluşumu direkt olarak testislerde meydana gelmez. Bu şekilde belli bir süreç altında sağlanır.

Spermatogenez Nerede Gerçekleşir?

Spermatogenez genel olarak testis içinde yer alan seminifer tübül ismi ile bilinen yapı içerisinde üretilir. Bu şekilde belli bir süreci ve evre üzerinden gerçekleşmesi ile beraber sperm oluşumu sağlanır ve testis bölgesine geçiş yapar. Böylece bütün aşamalarda bulunan sperm öncülü hücreler gelişime önemli oranda katkı sağlar.

Spermatogenez Ne Zaman Başlar?

En çok merak edilen konular içerisinde spermatogenezin ne zaman başladığı geliyor. Canlıya bağlı olarak değişkenlik gösterse dahi, spermatogenez genel olarak ilkbahar ile sonbahar ayları içerisinde başlar. Böylece testislerin hacmi büyümek suretiyle sperm üretimi gerçekleşir. Üreme dönemi dışında testisler genel olarak küçük biçimde kalır.