Eğitim Streptokok Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Streptokok Nasıl Tedavi Edilir?

Streptokok Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Streptokok Nasıl Tedavi Edilir?

12.04.2022 - 16:35 | Son Güncellenme:

Sonbaharla birlikte hava sıcaklıklarının önemli ölçüde düşmesi ile birlikte daha kalabalık ve kapalı ortamlara girmeye başlıyoruz. Ama bu ortamlarda genellikle hijyen kurallarına ve sağlığımıza yeteri kadar dikkat etmezsek bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimalimiz de artıyor. Streptokok enfeksiyonu nedir, neden olur sizler için derledik.

Streptokok Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur Streptokok Nasıl Tedavi Edilir

Özellikle de 5-15 yaş arasındaki okul çağı çocukları önemli ölçüde etkileyen Beta enfeksiyonu, genellikle solunum yoluyla bulaşıyor.

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Halk arasında daha çok Beta Mikrobu olarak da bilinen bakterinin asıl ismi ise, A Grubu Beta Hemolitik Stroktokok’tur. Klinik bulgulara göre ise, çocuklarda, 3 farklı yaş grubuna ayrılır. 6 aydan küçükler, 6 ay ila 3 yaş arasında olanlar ve 3 yaş ila 12 yaş arası olanlar şeklinde 3’e ayrılır. Bebeklik çağında (yani ilk yıl) ise, çok sık görülmez. Fakat 4-5 yaşına doğru yavaş yavaş bu hastalığın görülme olasılığı artış gösterir. Aynı zamanda 5 ila 15 yaş arasında da zirve yapar.

Streptokok Enfeksiyonu Neden Olur?

BETA enfeksiyonunun bilinen tek bir nedeni vardır. Streptococcus pyogenes bakterisi ise, BETA enfeksiyonuna neden olur. Bu bakteri ise, solunum yolu sayesinde yayılır ve her zaman çok bulaşıcıdır. Zamanında, uygun ve hızlı tedavi edilmezse hayati sonuçlar ortaya çıkabilir. Beta enfeksiyonu olan kişinin genellikle burun deliklerinin ön tarafında bol miktarda bu ajan bulunur. Aynı zamanda yakın temasta olduğu kişilere karşı (okul arkadaşlarına ve ev halkına) kolay bir şekilde bulaştırır. Mikrop bulaşan yiyecekler (özellikle dondurma, süt, günlük yiyecekler, yumurta ve yumurta ile yapılmış olan yiyeceklerde) besinden bulaşmış olan farenjitin (beta enfeksiyonu) etkeni olarak da gösterilmiştir.

Streptokok Nasıl Tedavi Edilir?

Hekimin şüphelenmesi sonucunda testler yardımı ile tanısı konulur. Sonuçlar ise yaklaşık olarak 45 dakika içinde alınabilen boğazdan alınan salgının incelendiği bir test ile ön tanı konulur. Aynı zamanda tedavi sürecine de hemen başlatılabilir. İlk etapta ise, yapılan testin sonucu eğer pozitifse hemen penisilin tedavisine başlanması gerekir. Mutlaka bir boğaz kültürü alınmalıdır. Bu testin sonucuna göre uygun bir antibiyotik seçimi yapılarak tedavi edilir.