30.03.2021 - 15:25 | Son Güncellenme:
Subkutan enjeksiyon, deri altı enjeksiyonları manasına gelir. Deri ile kas arasındaki yağ tabakasına yapılan bir atıştır. Deri altı enjeksiyonlar küçük miktarlarda ve belirli ilaç türlerini vermek için kullanılır.
Subkutan Enjeksiyon Nedir?
Subkutan enjeksiyon, deri ile kas arasındaki yağ dokusu tabakasına ilaç vermek için kullanılır. Deri altı doku daha küçük bir kan kaynağına sahiptir. Bu da ilacın bir damara sokulduğundan daha yavaş emildiği anlamına gelir.
Subkutan enjeksiyon, sürekli emilim gerektiren insülin ve heparin gibi ilaçlar için faydalı olabilir. Ek olarak, deri altı enjeksiyonlar, belirli ilaçları vermenin daha ucuz, daha kolay ve bazen daha etkili yoludur.
Subkutan Enjeksiyon Neden Yapılır?
Subkutan enjeksiyonların yapılma nedenleri bazı hastalıklardır. Bu tip hastalıklarda tedavi için;
Küçük dozlarda uygulanabilen ilaçlar,
Hızlı uygulanması gereken ilaçlar,
Günlük veya evde uygulanması gereken ilaçlar,
İnsülin,
Antikoagülan ilaç,
Bazı doğurganlık ilaçları,
Otoimmün ilaçlar,
Belirli hormonlar,
Analjezikler (ör. Morfin),
Antiemetikler,
Bazı aşılar ve alerjen immünoterapileri Subkutan enjeksiyon yoluyla yapılır.Subkutan Enjeksiyon Hangi Bölgelere Nasıl Yapılır?
İğne, bir deri altı doku tabakası olan bir bölgeye enjekte edilmelidir. Örneğin;
Karnın göbek bölgesi, göbekten yaklaşık iki inç,
Üst kolun arkası veya yan tarafı,
Uyluğun üstü,
Kalçanın tepesi ideal bölgelerdir.
Her hastada farklı seviyelerde subkutan yağ bulunduğuna dikkat etmek önemlidir. ;Enjeksiyon, 90 derecelik bir açıyla veya 45 derecelik bir açıyla doğrudan verilebilir. Başparmak ve iki parmak arasında 2 inçlik deri kavrandıktan sonra 90 derecelik bir açıyla iğne saplanır. Sadece 1 inç deri kavranabiliyorsa o halde 45 derecelik bir açıyla yapılmalıdır.