Eğitim Substrat Düzeyinde Fosforilasyon Nedir Ve Nerede Gerçekleşir?

Substrat Düzeyinde Fosforilasyon Nedir Ve Nerede Gerçekleşir?

08.06.2021 - 01:39 | Son Güncellenme:

Fosforilasyon son zamanlarda internette en çok araştırılan konulardan birisi olmaktadır. Fosfat ailesinden gelen bir terim olan fosforilasyon ATP sentezi gibi bir çeşit tepkimedir. Peki Substrat düzeyinde fosforilasyon nedir ve nerede gerçekleşir? Sizlere substrat düzeyinde fosforilasyon hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Substrat Düzeyinde Fosforilasyon Nedir Ve Nerede Gerçekleşir

Organik yapılı molekülün yapısına ve fosfat grubunun bağlanmasına fosforilasyon denilmektedir. Her canlılarda görülen fosforilasyon glikoz reaksiyonları esnasında substrat düzeyinde fosforilasyon olayını gerçekleştirir.

Haberin Devamı

 Substrat Düzeyinde Fosforilasyon Nedir?

 ATP üretilmesine fosforilasyon adı verilmektedir. ATP adı verilen fosforilasyon açılımı Adenozin trifosfat olmaktadır. Üretim yapabilmek için hücrelere ihtiyaç duymaktadır. Fosforilasyon tüm canlılarda ortak bir şekilde görülse de bazı özellikler bakımından canlılarda farklı şekillerde görülmektedir.

 Substrat düzeyindeki fosfarilasyon tüm canlılarda görülmektedir. Fakat diğer fosfarilasyon türleri için uyulması gereken bazı özellikler de bulunmaktadır. Oksidatif fosforilasyonun gerçekleşebilmesi için oksijen ile tepkiye girmesi buna bir örnek olabilir.

 Substrat Düzeyinde Fosforilasyon Nerede Gerçekleşir?

 Fosforilasyon tüm canlılarda görülmektedir. Substrat düzeyindeki fosforilasyon ile glikoliz oksijenli ortaya çıkmaktadır. Glikoliz oksijensiz ve oksijenli tüm solunumlu canlılarda görülmektedir. Her canlı hayatını devam ettirebilmek için solunum yapmaktadır. Bu nedenle de substrat düzeyinde fosforilasyon canlılarda ortak bir şekilde ortaya çıkan bir süreç olmaktadır.

Haberin Devamı

 Tüm canlılarda ortak bir şekilde fosforilasyon görülmektedir. Fakat bunun için bazı şartlar bulunmaktadır. Her grup canlı fosforilasyon için aynı şartları taşımamaktadır. 

 Biyoloji biliminin en önemli konularından olan fosforilasyonun bazı ortak özellikleri bulunmaktadır. Bunun en önemlisi fosfat grubuna organik molekül bağlanması sonucunda ortaya çıkan bu durum dışında ATP sentezi de ortaya çıkar. Bu durum canlıların olmazsa olmaz kriterlerinden birisidir. 

 Fosforilasyon dört farklı şekilde görülmektedir. Fosforilasyon çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

 - Kemofosforilasyon

 - Oksidatif

 - Substrat düzeyinde fosforilasyon

 - Fotofosforilasyon