Eğitim Suda Çözünen Vitaminler Hangileridir? Ortak Özellikleri Nelerdir?

Suda Çözünen Vitaminler Hangileridir? Ortak Özellikleri Nelerdir?

02.04.2021 - 03:11 | Son Güncellenme:

Canlıların, yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmeleri için vücutlarına bir takım vitamin ya da minerali almaları gerekir. Bu vitamin ve minerallerin yoksunluğu ve ya azlığı bireyler için tehlikeli olabilmektedir. Sağlığımız için önemli olan bu vitaminleri bilmekte oldukça fayda vardır. Suda çözünen vitaminler hangileridir? Ortak özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Suda Çözünen Vitaminler Hangileridir Ortak Özellikleri Nelerdir


İnsan sağlığı için gerekli olan bazı fonksiyonlar vücut tarafından üretilebilirken, vitaminler bunların dışındadır. Yani; vitaminler vücutta dışarıdan alınan besinler sayesinde elde edilir. Besinlerden elde edilen vitaminler ihtiyaca göre depolanır ya da boşaltım sistemiyle fazlası atılır.

Suda Çözünen Vitaminler Nelerdir?

Vücudumuza aldığımız birçok vitamin çeşidi bulunmaktadır. Bu vitaminler meyve ve sebzelerden elde edilerek işlenir. Bu işlem sırasında vitaminle sindirilmez, yağda ya da suda çözünerek vücuda işlenir. Kendi içerisinde vitaminler ikiye ayrılır. Bunlar; suda çözünen vitaminler ve yağda çözünen vitaminlerdir. Yağda çözünen vitaminler uzun süre vücutta depo edilebilen A, E, K ve D vitaminidir. Suda çözünen vitaminler, kısa sürede vücuttan atılan yani depo edilemeyen B ve C grubu vitaminlerdir. Bu vitamin çeşidinin eksikliği hemen fark edilebilir. Her gün alınması gereken vitamin grubudur. Suda çözülen vitaminler ve özellikleri şunlardır;

Haberin Devamı

Tiamin: Suda çözülebilen B1 vitaminine verilen addır. Vücudun enerji üretiminde önemli rol oynayan bu vitamin pirinç, soya sütü ve karpuz gibi yiyeceklerde bulunur.

Riboflavin: B2 vitamininin diğer ismidir. Ciltte döküntü ya da problem, görme kusurları durumlarında ilk ölçülen vitamindir. Hayvansal süt ürünleri ve sebzelerde bulunur.

B3 Vitamini: Vücuda alınması gereken en önemli vitaminlerdendir. DNA üretiminde önemli rol oynar. Deniz ürünleri ve tahıllarda bulunan bir vitamindir.

B5 Vitamini: Günlük hayatta en çok alınan vitaminlerdendir. Kişiye kısa sürede enerji veren vitamindir. Kümes hayvanlarının ürünleri ve domates gibi yiyeceklerden elde edilir.

B6 Vitamini: Özellikle hamile olan bayanlara ilk üç ay için önerilen bu vitamin normal şartlarda da her gün alınmalıdır. Beyin gelişimine olumlu etki eder. Hayvansal et ürünleri, tahıllar, meyveler, koyu renkli sebzeler gibi birçok yiyecekte bulunur.

Haberin Devamı

B12 Vitamini: Vücutta depolanabilen tek suda çözülen vitamindir. Eksikliği hemen fark edilir. Saç dökülmesi, üşüme, zayıflık, cilt kusurlarında ilk ölçülen vitaminlerdendir. Gıdalardan elde edilebildiği gibi tablet halinde eczanelerden de alınabilmektedir.

C Vitamini: En popüler vitamindir. Hemen herkes tarafından bilinir ve tüketilir. Özellikle kış ayalarında tam bir şifa deposudur. En çok meyvelere bulunan bu vitamin depolanamaz.