06.04.2021 - 01:54 | Son Güncellenme:
Taklidi iman ve tahkiki iman birbirinden farklı iki kelime olarak bilinmektedir. Kişinin iman etmesi ile ilgili olarak kullanılan ifadeler olduğu söylenebilir. Taklidi iman, kişinin çevresinden ve ailesinden gördüklerine bağlı olarak iman etmesi olarak ifade edilir. Tahkiki iman ise belirli bir araştırma sonucunda delillere bağlı olarak iman etmesi olarak ifade edilebilir.
Taklidi İman ve Tahkiki İman Nedir?
İman, kişinin dinsel olarak inançlı olduğunu ifade eden bir kelime olarak ifade edilebilir. Taklidi iman, kişinin İslam toplumunda doğmasına bağlı olarak çevresinde gördüğü kişilerden ve ailesinde gördüklerini öğrenmesi ve uygulaması sonucunda iman etmesi olarak ifade edilebilir.
Tahkiki iman ise kişinin bir temele sahip olmamasına rağmen yaptığı araştırmalar sonucunda kanıtlara dayalı olarak kavraması sonucunda iman etmesi olarak ifade edilebilir. Taklidi iman ve tahkiki iman bu şekilde birbirinden ayrılan iki farklı kavram olarak ifade edilebilir. Birisi kişinin yaptığı araştırmalar sonucunda birisi de yaşadığı çevre koşullarını bağlı olarak gelişmektedir.
Taklidi İman Sahibi Kişiye Ne Denir?
Taklidi iman, çevresinde gördüklerine bağlı olarak kişinin taklit etmesi ile iman sahibi olmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Ailesinden gördükleri ve öğrendikleri ile iman sahibi olan kişilere de mukallit denmektedir. Dinimize göre bu şekilde iman sahibi olan kişilerin de imanı geçerli olarak bilinmektedir. Taklidi iman sahibi olan kişiler kendi isteği dışında gerçekleşen şartlara bağlı olarak iman sahibi olan kişileri ifade etmek için kullanılmakta olan bir kelime olma özelliğine sahiptir.