Eğitim Takriri Sünnet Nedir? Takriri Sünnet Örnekleri Nelerdir?

Takriri Sünnet Nedir? Takriri Sünnet Örnekleri Nelerdir?

10.03.2021 - 14:24 | Son Güncellenme:

İslami kaynakların temelini 23 yılda nazil olan Kuran'ı Kerim oluşturur. Daha sonra sırasıyla hadis ve sünnetler gelir. Hadisler, peygamber efendimizin sözlerinden oluşur. Sünnet ise Hz. Muhammed'in davranışları ve belli başlı olaylar karşısındaki tutumudur. Toplam 4 çeşit sünnet vardır. Bunlardan biri olan takriri sünnet kavramını sizin için örnekleri ile birlikte derledik.

Takriri Sünnet Nedir Takriri Sünnet Örnekleri Nelerdir

Takriri sünnet dışında sırasıyla fiili, vasfi ve kavli sünnetler vardır. Vasfi sünnetler de kendi içerisinde ikiye ayrılır. Hz. Muhammed'in güzel ahlakından deliller taşıyan huylarına huluki, fiziksel özelliklerini anlatan hadislere ise hulki sünnet denir.

Haberin Devamı

Takriri Sünnet Nedir?

Arapça kökenli bir sözcük olan takrir ''karar'' kelimesinden türetilmiştir. Takrir, hem söylemek, hem de onaylamak, kabul etmek anlamlarına gelir.

Takriri Sünnet de peygamber efendimizin karşı çıkmadığı ya da susarak onayladığı fiilleri kapsar. Nasıl ki Kuran'ı Kerimde, haram olarak belirtilmeyen her şey helal ise, Hz. Muhammed'in de karşı çıkmadığı her şey doğru ve usulüne uygun kabul edilmiştir.

Takriri sünnet ile fiili sünnet arasındaki en büyük fark, birinde yapılan diğerinde yapılmayan şeylere dayanarak hüküm vermedir. Hz. Muhammed'in susarak kabul ettiği her şey Müslümanları sırat-ı müstakime yani doğru yola kılavuzlar. Fiili sünnetler ise Hz. Muhammed'in yaptıkları ve söyledikleriyle bize örnek olması demektir.

Haberin Devamı

Takriri Sünnet Örnekleri Nelerdir?

Peygamber efendimiz şahit olduğu hiçbir haksızlığa ve adaletsizliğe karşı sessiz kalmamıştır. Sahih hadislerden biri olan ''haksızlığa karşı susan dilsiz şeytandan başkası değildir'' hadisi de bunun en büyük kanıtlarından biridir.

Örnekler:

1-Caminin içinde yaşları 4 ile 8 arasında değişen 3 çocuk oyun oynuyordu. Çocukları gören Hz. Muhammed hiçbir şey demeden namaz kılmaya başladı.

2- Peygamber efendimizin, temiz su bulamadıkları için teyemmüm abdesti alan sahabeleri görmesi ve onlara susarak icazet vermesi.