25.02.2021 - 17:04 | Son Güncellenme:
Tapşırma aslında kelime türü bakımından bir fiildir. Bu nedenle de mahlas ile tamamen birbirinden farklıdır. Mahlas ve tapşırma kelimeleri genelde divan edebiyatının ürünleridir. Yani divan edebiyatı şairleri tapşırma ve mahlaslar bu döneme aittir de denilebilir.
Tapşırma Nedir ve Örnekleri Nelerdir?
Mahlas ile tapşırma yakından ilgilidir. Mahlaslar divan edebiyatının nick nameleridir. Yani her bir şairin kendisine ait bir mahlası vardır. Bu bakımdan bu mahlasların özel bir kullanımı vardır. Bu özel kullanımları da tapşırma sanatını ortaya çıkarır. Örnekleri bakımından da oldukça yaygındır.
Divan edebiyatı şairlerinden Ahmedi, Mevlana ya da Nesimi bu durumu çok sık bir şekilde gerçekleştirir. Hemen hemen her bir divan edebiyatı şairi tapşırma sanatlarını şiirlerine taşımıştır.
Tapşırma İle Mahlas Arasındaki Farklar Nelerdir?
Mahlas yazarların ve şairlerin kullandığı adlardır. Tapşırma ise bu mahlasların don dörtlüklerde geçirilmesine verilen addır. Her bir divan edebiyatı şairi bu mahlaslarını şiirlerde geçirir. Bunun konumu da genelde şiirlerdeki son dörtlükte yer alır. Bu da tapşırma ismi ile anılır.
Sonuç olarak mahlas bir isim tapşırma ise bu isimin kullanılmasıdır. Birisi isimken diğeri ise bir sanat türüdür. Yani birbirlerinden tamamen farklı iki çeşit kavramdır. Divan edebiyatında sık sık kullanılması bakımından birbirleri ile özdeşleştirilmişlerdir. Bu bakımdan kullanımı da artık pek de sık rastlanmayan bir durumdur. Genelde eskiden kullanılmasından kaynaklı da her iki kavram da birbirine karışabilmektedir.