Eğitim Teizm Nedir, Felsefede Teizm Ne Demek? Teist Kime Denir?

Teizm Nedir, Felsefede Teizm Ne Demek? Teist Kime Denir?

10.06.2021 - 13:33 | Son Güncellenme:

Kainattaki her varlığın tanrı ya da tanrılar tarafından yaratıldığını savunan felsefi sisteme teizm adı verilir. Teist felsefe, İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi semavi dinlerin yanı sıra Zerdüştlük ve Hinduizm gibi çok tanrılı dinleri de kapsar. Bu felsefi disiplinin deizmden en büyük farkı, dinlerin, peygamberlerin ve kutsal kitapların varlığını da kabul etmesidir. Teizm nedir, felsefede teizm ne demek? Teist kime denir? İşte, tüm detaylar.

Teizm Nedir, Felsefede Teizm Ne Demek Teist Kime Denir

Teist filozoflardan ve düşünürlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir: 1- Platon
2- Aristoteles 3- Blaise Pascal 4- Kuesli Nicolaus 5- J. Von Schelling
6- Alfred Nort Whitehead

Teizm Nedir?

Evrenin değil Tanrı'nın ezeli ve ebedi olduğunu savunan felsefi disipline teizm adı verilir. Teizme karşı çıkan görüşler ise materyalizm, atomculuk ve pozitivizmdir. Bu felsefi akımlara göre, her şeyin özü maddedir. Evren ezeli olduğu için sonsuza kadar var olacaktır. Teizm ise bu görüşleri reddederek, her şeyin yüce bir güç olan Tanrı tarafından yaratıldığını savunur.

Felsefede Teizm Ne Demek?

Felsefe teizm, evrendeki düzeni, doğa yasalarını ve var oluşu Tanrı'nın varlığıyla açıklar. İngiliz filozof Alfred North Whitehead, teizm felsefesini şu şekilde özetlemiştir: ''Tanrı'dan ayrı idrak edilen bir dünya reel değildir. Dünya'nın realitesi Tanrı'nın realitesidir.''

Gottfried Leibniz ise felsefenin temel sorularından biri olan ''Neden hiçbir şey yok da bir şey var'' sorusunu yönelterek her şeyi yoktan var edenin Tanrı olduğunu ifade etmiştir.

İslam felsefesinde ise Farabi, İbni Sina, İbn Rüşd gibi isimler Tanrı'yı zorunlu varlık, insanı ise mümkün varlık olarak nitelendirmiştir. Hiçbir şey yoktan var olamayacağına göre Tanrı, Vacibü'l Vücud, yani zorunlu varlıktır.

Teist Kime Denir?

Evrendeki her şeyin üstün bir güç tarafından, belli bir amaç doğrultusunda yaratıldığına inanan kişilere teist denir.