04.03.2021 - 04:44 | Son Güncellenme:
Tevhidi Tedrisat Kanunu 3 Mart 1924 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan bir karardır. Bu kanun eğitim alanın da yapılan değişiklikleri içermektedir. Bu kanun ile birlikte pek çok eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmıştır. Eğitimde birliğin sağlanmasını ve laikliği temel alan bir kanundur.
Tevhidi Tedrisat Kanunu Nedir?
Ülkemizde bulunan okulların tamamının Milli Eğitim Bakanlığına bağlanması içeren bu kanun da ile ayrıca eğitim alanın da yapılan yenilikler de geçmektedir. Eğitim alanın da yapılan inkılapları da içermektedir. Bu kanun ile tekke ve zaviyeler kapatılmıştır. Harf inkılabı yapılarak Latin harflerinin okutulmasına başlanmıştır. Bu kanunun kabulü ile eğitim alanın da birçok yenilikler uygulanmaya başlanmıştır. Böylece eğitim ve öğretim tek çatı altında toplanarak, denetlenebilir hale getirilmiştir.
Kısaca Kanunun Önemi, Amaçları ve Maddeleri Nelerdir?
Bu kanunun kabul edilmesi ile birlikte bütün öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlanarak eğitim de birlik sağlanmıştır. Medreseler kapatılarak ilahiyat fakülteleri açılmıştır. İmam hatip okullarının açılması kararlaştırılmıştır. Tüm öğretim kurumların da devlet denetimi altına alınması amaçlanmıştır. Laik yapıya uygun bir öğretim sistemi benimsenmiştir. İlkokul eğitimi parasız ve zorunlu hale getirilmiştir.
Bu kanunun çıkarılmasında ki temel amaç; yanlış fikirlere ve batıl inançlara karşı öğretim sistemini korumak olmuştur. Ayrıca ikiliğin ortaya çıkmasını önleyerek farklı zümrelerin öğretime karışması engellenmiştir. Çağın gerisinde kalan sistemlerin yerine daha çağdaş ve modern sistemler benimsenmiştir.