Eğitim Toksikoloji Nedir, Neyi İnceler? Toksikolog Kime Denir, Neyi İnceler?

Toksikoloji Nedir, Neyi İnceler? Toksikolog Kime Denir, Neyi İnceler?

15.09.2022 - 14:02 | Son Güncellenme:

Toksikoloji ekolojik sisteme, insan vücuduna ve hayvanlara zarar veren kimyasal maddeleri inceler. Bu kimyasalların nasıl doğru kullanılması gerektiğini belirler. Kimyasalların doğru kullanımı zararlarından korunmak için oldukça önemlidir. Toksikoloji nedir ve neyi inceler, toksikolog kime denir sizler için derledik.

Toksikoloji Nedir, Neyi İnceler Toksikolog Kime Denir, Neyi İnceler

Toksikolog, kimyasal maddeleri inceleyen kişilere denir. Toksikolog olmak için üniversitelerin biyoloji, acil tıp ya da farmakoloji bölümlerinden mezun olmak gerekir.

Toksikoloji Nedir, Neyi İnceler?

Toksikolojinin diğer adı zehir bilimi olarak bilinmektedir. Genel olarak biyolojik sistem ve kimyasalların arasındaki olguları değerlendiren bir alandır. Bunlar arasındaki zararlı sonuçları inceler ve kimyasalların zararsızlık limitlerini belirler.

İnsanlar yaşamları boyunca zararlı bazı kimyasal maddeler ile temas halinde bulunmak zorundadır. Bu kimyasallar yanlış kullanıldığı zaman daha da zararlı bir hal alabilir. Günümüzde birçok kaza, yaralanma ve ölümler kimyasal maddelerin dikkatsiz ve yanlış kullanımı sonucunda ortaya çıkmaktadır. O nedenle kimyasalların doğru kullanılması önem taşır.

Toksikolog Kime denir, Neyi İnceler?

Toksikolog, iki alanı inceler. Bazı toksikologlar ekolojik sistemdeki zararlı kimyasalları ve etkileşimler araştırır. Bazı toksikologlar ise insanları zehirleyen kimyasal vakaları inceler ve gereken değerlendirmeyi gerçekleşir. Bunların ilkine çevresel toksikolog, ikincisine ise klinik toksikolog denir.

Her iki toksikolog da tedavi formüllerini belirler ve tedavi yöntemi oluşturur. Bu kişiler genelde iş yerlerini ve işçi güvenliğini iyileştirmeye çalışır. Veteriner toksikologlar ise hayvanların zehirlenmesi ile ilgilenirler. Toksikolog olmak için biyoloji, acil tıp ya da farmakoloji fakültelerinden mezun almak gerekmektedir.