Eğitim Toprağın Oluşumunda Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

Toprağın Oluşumunda Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

21.10.2021 - 01:36 | Son Güncellenme:

Toprak oluşumunun nasıl gerçekleştiği insanlar tarafından merak edilen konulardan biridir. Bu nedenle konu ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılır. Toprağın oluşumunda etkili olan faktörler nelerdir tüm detayları ile derledik.

Toprağın Oluşumunda Etkili Olan Faktörler Nelerdir

Toprağın oluşumunu etkileyen pek çok faktör vardır. Toprak oluşumunda öncelikle ana materyalin çözünmesi sıcaklık ve yağışa bağlı olarak gerçekleşir. Bunun ardından farklı etmenler toprak oluşumunu hızlandırır.

Haberin Devamı

 Toprağın Oluşumunda Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

 Toprak oluşumunda iklimin rolü büyüktür. Sıcaklığın artması kaya ve minerallerin çözünmesine neden olur. Bunun yanında sıcaklık kimyasal tepkimelerin artmasına ya da azalmasına neden olabilir. Yağışın fazla olduğu bölgelerde su, toprak katmanlarındaki mineralleri eritir. Bu durumda eriyen mineraller aşağı doğru akar.

 Toprağı kazan çeşitli hayvanlar vardır. Bunun yanında büyüyen bitkilerin kökleri, mantarlar, çeşitli bakteriler toprağı kimyasal olarak değişmesini ve karışmasını sağlar. Eğim, yükselti, bakı sıcaklık, erozyon, su akışı, organik madde birikimini etkileyen etmenlerdir. 

 Toprağı oluşturan ana kaya bileşimi, topraktaki mineral içeriğini etkileyen faktörlerden biridir. Bunun yanında toprak oluşumu oldukça uzun sürelerde meydana gelir. Tam bir toprak oluşumu için binlerce yıl geçmesi gerekir.