Eğitim Tor Topografyası Hangi Kayaç Grubunun Üzerinde Oluşur?

Tor Topografyası Hangi Kayaç Grubunun Üzerinde Oluşur?

05.10.2022 - 16:58 | Son Güncellenme:

Tor topografyası coğrafi bir terim olarak bilinmektedir. Topografya, bir arazi yüzeyinin suni veya doğal ayrıntılarıyla meydana getirdiği şekil olarak ifade edilebilir. Şeklin kağıt üzerine çizilmesiyle tablo veya harita şeklinde gösterilmesi sonucunda oluşan çizim, ölçme ve hesap işlerini kapsadığı söylenebilir. İşte, tor topografyası hakkında merak edilen detaylar.

Tor Topografyası Hangi Kayaç Grubunun Üzerinde Oluşur

Bir kütle halinde bulunan granitler, Kimyasal veya fiziksel olarak ayrışmaya uğradıklarında farklı şekillerde ve farklı boyutlarda kayaçlar meydana gelmektedir. Granitlerin oluşturduğu bloklar ise topografya olarak bilinmektedir.

Tor Topografyası Hangi Kayaç Grubunun Üzerinde Oluşur?

Tor topografyası, nemli iklim bölgelerinde bulunan granitlerin çözünmesiyle oluştuğu bilinen bir kaya kütlesi olarak ifade edilebilir. Granitler normalde oldukça sağlam kayaçlar olmasına rağmen, nemli iklim bölgelerinde zayıf kayaçlara dönüşürler. Bu durumda tor topografyasının granitler üzerinde oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır.

Tor Topografyası Nasıl Oluşur?

Tor topografyası, dış kuvvetlerin aşındırmasına bağlı olarak oluşan bir yer şekli olarak bilinmektedir. Tor topografyasının oluşumu, granit kayaçların yaygın olarak bulunduğu bölgelerde dış kuvvetlerin aşındırma yapması sonucunda oluşmaktadır. Kayaçların içerisinde bulunan feldspatların suyla teması sonucunda oluştuğu da söylenebilir.