Eğitim Torna Ve Tornalama Ne Demektir? Torna Tezgahı Çeşitleri Nelerdir?

Torna Ve Tornalama Ne Demektir? Torna Tezgahı Çeşitleri Nelerdir?

16.03.2021 - 15:34 | Son Güncellenme:

Ürün imalat kısmında birçok malzemelerin çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Hem tamirat, hem tadilat hem de yapım aşamasında bazı tezgahların kullanımına rastlanmaktadır. Özellikle organize sanayi bölgelerinde karşılaşılan bir takım iş tezgahları ve iş yerleri bulunmaktadır. İşte bu üretim yerleri arasında torna ve tornalama işlemleri de yapılmaktadır. Peki nedir bu torna ve tornalama işlemleri? Üretimin hangi aşamasında kullanılmaktadır? Bu tezgahlara neden ihtiyaç duyulmaktadır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Torna Ve Tornalama Ne Demektir Torna Tezgahı Çeşitleri Nelerdir

Talaşlı imalatlarda çok yaygın bir şekilde kullanımı olan, üzerinde hareketli bir takım iş makinalarını barındıran işlemler torna ve tornalama işlemleri olarak ifade edilmektedir.

Torna ve Tornalama Ne Demektir?

Kendi ekseni etrafında dönen, içerisinde kesici ve delici fonksiyonları bulunan aletler ile yapılan işlemler bütünü torna ve tornalamayı oluşturmaktadır. Tornalama, aynı doğrultuda hareket eden ve söz konusu parçayı talaş çıkartarak istenilen şekle sokulan işleme tornalama denmektedir. Bu işlemlerin yapıldığı tezgahlara da torna tezgahı ismi verilmektedir.

Torna Tezgahı Çeşitleri Nelerdir?

Hem ahşap hem de metal malzemeleri işleyen torna tezgahları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra günümüzde CNC torna tezgahları sayılabilecek tezgah çeşitlerindendir.