Eğitim Tungsten Nedir? Tungsten (Volfram) Kullanım Alanları Nelerdir?

Tungsten Nedir? Tungsten (Volfram) Kullanım Alanları Nelerdir?

29.03.2021 - 15:15 | Son Güncellenme:

Tungsten, tüm metaller arasında en yüksek ergime noktasına sahip olan bir malzemedir. Tungstenin sembolü ise, “W” şeklinde gösterilir. Tungsten yapısal olarak çok kuvvetli bir yapıya sahiptir. Tungsteni parçalamak elması parçalamaktan daha zor bir işlemdir. Tundstenin çelikten çok daha sert bir yapısı vardır. Aynı zamanda yüksek sıcaklığa yapısı bozulmadan muhafaza edilebilir ve maruz kalabilir. Tungsten nedir? İşte, tüm detaylar.

Tungsten Nedir Tungsten (Volfram) Kullanım Alanları Nelerdir

Tungsten, endüstri ve ticaret alanlarındaki uygulamalar için kullanılan en uygun malzemeler arasında yer alır. Tungtenin ergime noktası ise, 6192°F ya da 3422°C’dir.

Tungsten Nedir?

Tungsten, 1781 yılında İsviçreli bir kimyacı olan K.V. Scheele tarafından bulundu. 1783 yılında ise, Volframitten tungstik trioksidin ve tungstik asit karbonla indirgenmesi ile toz halde tungsten elde edilebilir. Tungsten, bulunmasının ardından yüzyıl kadar zaman geçtikten sonra teknolojik öneme sahip bir metal olabilir.

Tungstenin çeliğin özelliklerini etkileyebileceği 1850’li yıllarda gözlenmiş olmasına rağmen, çelik üretiminde kullanılması 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında gerçekleşmiştir. Tungsten üretimi, dünyada sayılı ülkede yapılıyor. Bu ülkelerde genellikle tüketici ülkeler olmadığı için üretim arz ve talebinin güvence altına alınması önem kazanıyor. Bu nedenle tungsten stratejik bir madde olmalıdır.

Tungsten (Volfram) Kullanım Alanları Nelerdir?

Tungsten, ergime noktası en yüksek olan metal türüdür. Ergime noktasının genellikle çok yüksek olması, bu metalin pirometalurjik yöntemler yerine hidrometalurjik yöntemler ile üretilmesinin zorunlu hale gelmesini sağlar. Sodyum tungstik ve tungstat asit üretimine ilgili alınan ilk patent ise, 1847 yılında İngiltere’de Robert Oxland tarafından alınmıştır.

1910 yılında CM. Johnson, yüksek tenörlü şeliti asidik ortamda çözerek, tungstik asit yöntemini kullanarak geliştirmiştir. Tungstenin en sık kullanım alanı kesme aşındırma aletlerinin uçları ve ampul filamanlarıdır. Genellikle en yaygın kullanım alanı, bileşik ve alaşım halinde kullanılmasıdır.