Eğitim Türkçe’si 70 olmayan sınıfını geçemeyecek

Türkçe’si 70 olmayan sınıfını geçemeyecek

24.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında Temel Eğitim Yönetmeliği’nin değişeceğini ve sınıf geçmeyle ilgili yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı.

Türkçe’si 70 olmayan sınıfını geçemeyecek

EĞİTİM SERVİSİ - Mevcut durumda bir öğrencinin, birkaç dersten yüksek not alarak 50 ortalamayı tutturduğunda diğer dersleri 50’nin altında bile olsa sınıfı geçebildiğine dikkat çeken Tekin, “Bir kısmından sorumlu geçiyordu, bir kısmından da ortalamadan geçiyordu. Biz bunu sınırlandırdık. Önümüzdeki hafta yayınlanacak olan Temel Eğitim Yönetmeliğimizde Türkçe’den 70 alma zorunluluğu getirdik. 70 ortalamayı tutturamayan geçemeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Tekin’in açıklamalarının ardından kimi eğitimciler kararı doğru bulurken kimileri de bu durumun şişirilmiş notları artıracağına dikkat çektiler. Öğrencilerin ne kadarının 70 üzeri not alabileceği de merak konusu oldu. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi ortak sınavlardaki Türkçe netleri bu konuda en objektif referans olarak kabul ediliyor. Çünkü her yıl 8. sınıfa giden öğrencilerin yüzde 90’ından fazlası bu sınavlara katılıyor. Sınavda öğrencilere 20 Türkçe sorusu yöneltiliyor. Her yıl soruların zorluk derecesine göre doğru cevap sayısı ortalaması da değişiyor. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi son 5 yılda en fazla doğru cevap sayısı ortalaması 15,32; 100 üzerinden hesaplandığında 76,6’ya denk geliyor. 2023’te ise ortalama 9,99; yani yüzde 49,95. Aynı uygulama LGS’ye getirilse öğrencilerin hiçbiri sınavı kazanamıyor.