Eğitim Tuz Nedir, Özellikleri Nelerdir? Tuz Nerelerde Kullanılır?

Tuz Nedir, Özellikleri Nelerdir? Tuz Nerelerde Kullanılır?

13.12.2021 - 01:49 | Son Güncellenme:

Buharlaştırma yöntemiyle elde edilen tuz klor ve sodyum elementlerinden oluşur. Deniz ve göl dışında kayalardan elde edilen tuz çeşitleri de mevcuttur. Keskin bir tada sahip olan tuz, dünya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle yemekler ''tuzlu'' ve ''tatlı'' olarak ikiye ayrılır. Tuz nedir, özellikleri nelerdir ve nerelerde kullanılır sizin için tüm yönleriyle derledik.

Tuz Nedir, Özellikleri Nelerdir Tuz Nerelerde Kullanılır

Doğada 10'dan fazla tuz vardır. Bunlardan en bilinenleri şu şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı

 1- Kaya Tuzu 2- İyot Tuzu 3- Himalaya Tuzu 

 Tuz Nedir, Özellikleri Nelerdir?

 Tuz, hem yemeklere lezzet katan hem de yemeklerin bozulmasını önleyen bir besin maddesidir. Oda sıcaklığında katı halde bulunan tuz kolayca parçalanıp ufalanabilir. Gün içerisinde çok fazla tuzlu gıdalar tüketmek, vücudun su ihtiyacını arttıracağı için böbrek hastalıklarına neden olur. Hipertansiyon ve kalp yetmezliği de aşırı tuz tüketiminin neden olduğu diğer hastalıklar arasında yer alır. 

 Tuz Nerelerde Kullanılır?

 İnsanlık tarihi kadar eski olan tuz, yüzyıllar boyunca sofraların ayrılmaz bir parçası olmuş ve yemeklere lezzet katmıştır. Tuz kullanılan yemekler şu şekilde sıralanabilir: 

 1- Çorbalar 

 2- Et yemekleri 

 3- Salatalar 

Haberin Devamı

 4- Pişirilmeden de yenen sebzelerde (domates, salata

 5- Omletlerde 

 6- Haşlamalarda 

 7- Zeytinyağlı yemeklerde

 Suda çözülebilen bir madde olan tuz, beslenme dışında çeşitli sektörlerde de kullanılır. Bu sektörlerin başında dericilik, inşaat ve hayvancılık gelir. Ek olarak tuz, buzların çözülmesi için de kullanılır.