Eğitim Ulus Devlet Anlayışı Nedir? Ulus Devlet Örnekleri Nelerdir?

Ulus Devlet Anlayışı Nedir? Ulus Devlet Örnekleri Nelerdir?

04.06.2021 - 00:19 | Son Güncellenme:

Dünya çapında birçok farklı devlet şekli bulunmaktadır. Bunlar gerçekleşen olaylara ve duruma bağlı olarak ülke haline gelmiş uluslardır. Peki, ulus devlet anlayışı nedir? Ulus devlet örnekleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Ulus Devlet Anlayışı Nedir Ulus Devlet Örnekleri Nelerdir

Tarihe bakıldığı zaman birçok farklı ulus devlet anlayışı ile karşı karşıya kalmak mümkün. Bir ülkenin bağımsızlığı ile ilgili yapı olarak öne çıkar. Ancak bu durum ülkenin bağımsızlığını nasıl ve ne şekilde almış olduğuna göre farklılık yaratmaktadır.

Ulus Devlet Anlayışı Nedir?

Meşruiyetini bir ulusun coğrafi sınırı içerisindeki egemenliğinden almış olan devletler için ulus devlet anlayışı ifadesi kullanılır. Özellikle bu durum bir hak olarak öne çıkar ve hakkını aramak isteyen bağımsız topluluklar, bu şekilde toprak üzerinde egemenliğini ilan eder. Bu sebepten dolayı her devletin kendi kaderini tayin etmesi ile otonomi hakkına sahip olması fikri benimsemektedir. O yüzden bu fikri ile beraber ulus devlet anlayışı, günümüzde birçok milliyetçi harekete ilham olmuş yapılar arasında gelir.

Ulus Devlet Örnekleri Nelerdir?

1800'lü yıllara kadar uzanan ulus devlet modeli, günümüzde birçok önemli ulusa örnek olmuş ve teşkil etmiştir. Özellikle buna verilebilecek en güzel örneklerden biri Fransız İhtilali olarak öne çıkar. Zira aynı zamanda Fransız İhtilali ile beraber ortaya çıkmış bir ulus-devlet modeli şeklinde anlatmak mümkün. Diğer yandan Rusya'dan koparak devlet olmuş pek çok ülke de yine örnek verilebilir.

Tabii Ulus devlet anlayışı diğer taraftan Osmanlı Devleti içinde ön plana çıkıyor. Birçok ülkenin Osmanlı Devleti'nden toprak almak suretiyle bağımsızlığını ilan etmesi Ulus devlet anlayışı şeklini öne çıkarmaktadır. Fransız İhtilali üzerinden günümüze kadar dünyanın birçok farklı yerinde Ulus devlet anlayışı ile karşılaşmak mümkün. Ancak artık genel olarak ülkeler şekillenmiş biçimde ulusal en büyük bir çoğunluğu bağımsızlığını elde etti.