Eğitim Ünsüz Değişimi Nedir? Ünsüz Değişmesi İle İlgili Örnek Cümleler Nelerdir?

Ünsüz Değişimi Nedir? Ünsüz Değişmesi İle İlgili Örnek Cümleler Nelerdir?

26.08.2021 - 10:55 | Son Güncellenme:

Türkçe de dil bilgisi içerisinde yer alan en önemli konulardan birisi de ses bilgisi konuları olarak ifade edilebilir. Ses bilgisi konuları içerisinde yer almakta olan ve bilinmesi gereken bir konu da ünsüz değişimi olarak ifade edilebilir. Ünsüz değişimi nedir? Ünsüz değişmesi ile ilgili örnek cümleler nelerdir? İşte, ünsüz değişimi hakkında merak edilen tüm detaylar.

Ünsüz Değişimi Nedir Ünsüz Değişmesi İle İlgili Örnek Cümleler Nelerdir

 Ünsüz değişimi, ses bilgisi içerisinde en fazla karşılaşılan konular arasında yer almaktadır. Ünsüz değişmesi genel olarak beş farklı türden meydana gelmektedir. Ünsüz değişimi, seslerin belirli nedenlere dayanarak değişmesi olayı olarak da ifade edilebilir. 

Haberin Devamı

Ünsüz Değişimi Nedir?

Ünsüz değişimi, en fazla karşılaşılan ses bilgisi konuları arasında yer almaktadır. Ünsüz değişimi, sözcüklerin genel olarak sonunda karşılaşılan bir dil bilgisi kuralı olarak ifade edilebilir. Sesin sert veya yumuşak biçimleri arasında meydana gelen değişmeler olarak ifade edilebilir. Ünsüz değişimi kuralında çeşitli unsurlar yer almaktadır. 

b-m değişimi, ''b'' sesinin öncesinde ki hecede yer alan ''n'' sesinin ''m'' ye dönüştürülmesi olarak ifade edilmektedir. Örnek olarak ise; canbaz-cambaz, saklanbaç- saklambaç olarak ifade edilebilir.

d>t değişimi; genel olarak yabancı kelimelerde meydana gelmektedir. ''d'' sesinin ''t'' sesine dönüşmesi olarak ifade edilebilir. Örnek olarak ise; emektar ve taraftar kelimeleri ile ifade edilebilir.

Haberin Devamı

ğ>v değişimi; bazı kelimelerde bulunan ''ğ'' sesinin ''v'' sesine dönüşmesi olarak ifade edilebilir. İki şekilde de yazımının doğru olduğu söylenebilir. Örnek olarak ise; öğmek-övmek, döğmek- dövmek ve oğmak- ovmak olarak ifade edilebilir.

c>ç değişimi; Arapça kelimelerde yer alan bir değişim olarak ifade edilebilir. Örnek olarak ise; içtihat, tescil ve mescit kelimeleri verilebilir. 

b>p değişimi; ''s'' sesinden sonra gelen ''b'' sesi sonrasında ''p'' sesine dönüşür. Örnek olarak ise; nispet, tespit ve tespih olarak ifade edilebilir. 

Ünsüz Değişmesi ile İlgili Örnek Cümleler Nelerdir?

Ünsüz değişmesi dilin kendi yapısından kaynaklı olabileceği gibi harflerin dizilişine bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Ünsüz değişmesi genel olarak sözcüklerin sonlarında meydana gelmekte olan bir dil bilgisi kuralı olarak ifade edilebilir. Genel olarak bir sesin sert veya yumuşak hali ile bir değişim oluşması durumu olarak ifade edilmektedir. Ünsüz değişmesi ile söyleyiş ve yazımda farklılıklar oluşabilir.

Taraftarlar gösteride büyük bir etki yarattılar.

Temizlik yaparken iyi bir etki almak için ovarak silmeniz gerekir. 

Çocukların en sevdiği oyunlardan birisi de saklambaç olarak bilinmektedir.

Bir ipte iki cambaz oynamaz.