Eğitim Wellness Nedir, Ne İşe Yarar? Wellness Nasıl Yapılır?

Wellness Nedir, Ne İşe Yarar? Wellness Nasıl Yapılır?

03.03.2021 - 04:33 | Son Güncellenme:

Wellness, bir insanın sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak kendisini iyi hissetmesi için yaptığı çalışmaların bütünüdür. Bu kavramın, diğer kavramlardan en önemli farkı, insan bedenini bütünüyle ele almasıdır. Wellness, sağlıklı beslenmeye ve kaliteli yaşama özen gösteren bir kültür olarak tanımlanıyor. Bu kültürde kişinin mutluluğu önce kendi bedeniyle sonra çevresiyle uyumlu olmasına bağlıdır. Wellness nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Wellness Nedir, Ne İşe Yarar Wellness Nasıl Yapılır


Amerikalı doktor Helbert L. Dunn tarafından geliştirilen Wellness kavramı, hem Türkiye'de hem de dünya genelinde büyük ilgi görüyor. İnsanların kendilerini keşfetmesini sağlayan Wellness, sadece bedensel değil ruhsal ve zihinsel sağlığa da iyi gelmektedir.

Wellness Nedir?

Wellness, kısaca kendi vücudunu, bedenini ve ruhunu tanımaktır. Bu kültüre göre kişinin kendini tanıması için önce bedenen sağlıklı olması gerekir. Wellness kültüründe ''carpe diem'' yani ''anı yaşa'' sloganı önemli bir yer tutar. Bu kültüre göre sadece dünün endişelerinden ve yarının kaygılarından uzak duran kişiler gerçekten mutlu olabilir.

Wellness Ne İşe Yarar?

Wellness, kişinin çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmesini sağlar. İç huzurunu yakalayan kişi, kavgalardan, tartışmalardan ve her türlü çatışmadan uzak bir yaşam sürer.

Bu kavramın şirketlere uyarlanan versiyonu corporate wellness olarak tanımlanıyor. Türkçeye kurumsal esenlik olarak çevrilen bu terime göre, çalışanların verimliliği zihinsel ve bedensel sağlık durumlarıyla yakından ilintilidir. Wellness programlarına uyan şirketlerde çalışan personellerin birbirleriyle daha uyumlu olduğu gözlemlenmiştir.

Wellness Nasıl Yapılır?

Wellness kültürünün ve felsefesinin standart uygulamaları yoktur. Kişiden kişiye değişen beslenme programları hazırlanır. Aynı şekilde farklı egzersizlerle kişinin bedenen rahatlaması ve esnemesi hedeflenir.

Bu kültürün kişinin yaşamında köklü değişikliklere yol açması için programlara harfiyen uyulmalı. Bununla birlikte stresli ortamlardan uzak durulmalı, çatışmaya yol açan ilişkilerden kaçınılmalıdır.