Eğitim Yaygın Öğretim Nedir? Yaygın Eğitim Ve Öğretimin Özellikleri Nelerdir?

Yaygın Öğretim Nedir? Yaygın Eğitim Ve Öğretimin Özellikleri Nelerdir?

12.01.2022 - 15:52 | Son Güncellenme:

Günümüzde pek çok öğrenci tarafından yaygın eğitim araştırılmaktadır. Örgün öğretimi sıklıkla duysak ta yaygın eğitim kavramı çok sık duyulmamakla birlikte yaygın eğitim de bir eğitim modeli olmaktadır. Peki, yaygın öğretim nedir? Yaygın eğitim ve öğretimin özellikleri nelerdir? Sizlere yaygın öğretim hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Yaygın Öğretim Nedir Yaygın Eğitim Ve Öğretimin Özellikleri Nelerdir

 Yaygın öğretim basit bir tanım ile örgün öğretim almamış veya yarıda bırakmış kişilerin gördüğü bir eğitim modeli denilebilir. Ülkemizde de yaygın öğretim gören pek çok öğrenci olduğu söylenmektedir.

Haberin Devamı

 Yaygın Öğretim Nedir?

 Yaygın eğitim daha önceden örgün eğitim almış olsun veya olmasın fark etmeksizin her kişinin her yaşta başvurabileceği bir eğitim modelidir. Bu eğitimde insanlar belirli bir plan çerçevesinde bazı amaçlara yönelik eğitimler almaktadır. Bu eğitim modelinde amaca ulaşmak için edinilmesi gereken bilgi ve beceriler verilmektedir. 

 Yaygın öğretimin amacı vatandaşların topluma ayak uydurması ve fayda sağlaması için gerekli donanımların elde edilmesini kolaylaştırmaktır. Burada kişiler kendisi ile ilgili yetenekleri doğrultusunda yaygın öğretim almaktadır.

 Yaygın Eğitim ve Öğretimin Özellikleri Nelerdir?

 Yaygın eğitim ve öğretim özellikleri ile diğer eğitim modellerinden ayrılmaktadır. Buna göre yaygın öğretim modelinin özellikleri şunlardır:

Haberin Devamı

 - Kısa dönemli bir eğitimdir ve kişilerin belirli bir alanda yetiştirilmesi amaçlanır.

 - Bu eğitimde genellikle mesleki dersler verilmektedir.

 - Yaygın eğitim ve öğretimde herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

 - Başlama veya devam zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle kişiler yaygın eğitimi yarıda bırakmak konusunda özgürdür.

 - Programın amacına uygun olarak dersler belirli bir plan dahilinde ilerler. Yaygın eğitimde kısa sürede verimli bir eğitim programı uygulamak istenmektedir.

 - Yaygın eğitim modelinde kişiler sadece mesleki alanda eğitim görmemektedir. Bu eğitimde grup çalışmaları yapılır. Bu sayede iletişim becerileri, takım çalışması ve liderlik konularında da kişiler kendilerini geliştirmektedir.