Eğitim Yurdunu ayarla, bursları kaçırma!

Yurdunu ayarla, bursları kaçırma!

23.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üniversiteyi kazananlar yeni hayata başlamanın heyecanını yaşarken, ailelerinden ayrı şehirlere gidecekleri barınma telaşı sardı. Bütçelerini rahatlatmak isteyenlerin hedefi ise burslar.

Yurdunu ayarla,  bursları kaçırma

OZAN ÖMER KADÜKER- Üniversiteyi kazanan öğrenciler, kampüslerdeki yerini almaya başladı. Çoğu yeni bir hayata adım atmanın heyecanını yaşarken ailesinden ayrı bir şehri kazananlar barınma telaşına düştü. Çünkü kalacak yurt bulmak da zor, ev kiralamak da. Öyle ki bazı üniversiteler, şehirdeki yurtlar hazır olmadığı için açılış tarihini ertelerken bazıları da ilk haftalarda derse devam zorunluluğunu kaldırdı. Ancak en geç bir aya kadar üniversiteler tamamen açılacak o nedenle öğrencilerin bir an önce kalacak yer bulmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Öncelikle evde mi, yurtta mı kalınacağına karar vermek gerekiyor. Yurtta, bir odada 4-5 kişi kalma ihtimaliniz var. Giriş-çıkış saatleri, banyoda sıra bekleme, gürültülü bir ortam gibi dezavantajları bulunuyor. Ancak eve göre nispeten ucuz olması, yemek, temizlik gibi hizmetler ise büyük avantaj. Öte yandan ev rahat bir ortam sunsa da faturalar, mutfak giderleri vs. gibi masrafları çok. Tek başına bunu karşılamak zor. O nedenle öğrenciler genellikle ilk yıl yurtta kalıp arkadaş çevresi edindikten sonra ev tutmayı tercih ediyorlar.

KYK ya da üniversiteye bağlı yurtlarda kalamayanlar, iyi bir özel yurt için ciddi bir rakamı gözden çıkarmak zorundalar. Ücretler İstanbul’da yıllık 15 bin TL’den başlıyor 120 bin TL’ye kadar çıkıyor. İzmir’de yıllık 17 bin TL ile 90 bin TL; Ankara’da 16 bin TL ile 100 bin TL aralığında. Kiralık ev fiyatları ise İstanbul’da en ücra semtlerde 3 bin TL’den başlıyor, 10 bin TL’ye kadar çıkıyor. İzmir’de 2.500 TL ile 7 bin TL; Ankara’da 3 bin TL ile 7 bin TL; Eskişehir’de ise 3 bin TL ile 4 bin TL aralığında.

Haberin Devamı

Maddi destek sunuyor

KYK tarafından verilen kredi ve burslara henüz başvurular başlamadı; kurumun sitesinden duyuruları yakından takip etmekte yarar var. Vakıf ve dernekler de aylık 3 bin TL’ye varan maddi desteğin yanı sıra staj, eğitim gibi olanaklar da sunuyor. TEV, ÇYDD, İstanbul Sanayi Odası, Yaşar, Anadolu, Sabancı gibi pek çok vakıf, burs başvurularını almaya devam ediyor. Belediyeler ve hemşehri dernekleri de yıllık 2.500 TL ile 4.500 TL aralığında burslarla öğrencileri destekliyor.

Son zamanlarda dolandırıcılar, burs ve kiralık ev arayanları ağlarına düşürmeye çalışıyorlar. Kimi maddi anlamda dolandırmak isterken kimi de tacizci çıkabiliyor. O nedenle burs verme, ucuz kiralık ev bulma bahanesiyle kimlik, banka hesabı gibi kişisel bilgilerinizi isteyenlere karşı temkinli olun.

Üst sınıflardan ‘yeni’lere öneriler

Deneyimli üniversiteliler, yeni öğrencilere, ilk günen itibaren ne yapmaları ve yapmamaları konusunda şunları önerdiler:

Helin Gürbüz (Dokuz Eylül Üniversitesi): Üniversitenin tüm sosyal faaliyetlerinden yararlanıp kendilerini geliştirsinler. Hocalara yakın olmak hep artı bir değerdir. Ayrıca vize ve final sınavlarına son gün hazırlanmasınlar!

Haberin Devamı

Burhan Kılıç (Anadolu Üniversitesi): Sertifikaların verildiği etkinliklere katılmayı unutmayın çünkü zaman hızlı geçiyor. Ayrıca ekonomik farkındalık çok önemli. Barınma konusunda ise evi öneririm. Çünkü arkadaşlarla tutunca ev kirası, yurt fiyatlarından çok da farklı olmuyor.

Alper Keten (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi): Şehri keşfetmeye başlayın. Üst dönemlerle arkadaşlık etmeniz okula adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır. Kulüp etkinlikleri de hem çevrenizi genişletmenizi hem de farklı disiplinler hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.

Rektörlerden üniversiteliler için yol haritası

‘Kariyerinizi planlayın’

Yurdunu ayarla,  bursları kaçırma

Prof. Dr. Fuat Erdal (Anadolu Üniversitesi): Kariyer planlarını üniversite yaşamlarının ilk gününden düşünmeleri gerekiyor. İkinci üniversite, çift anadal, yandal imkânları ile Erasmus, Farabi, Mevlâna gibi değişim programı olanaklarını değerlendirmeliler. Sadece bilimsel bilgi değil entelektüel kapasitelerini artıracak kültürel sanatsal etkinliklere, spor aktivitelerine vakit ayırmalılar. 

Haberin Devamı

‘Hata yapmaktan korkmayın’

Yurdunu ayarla,  bursları kaçırma

Prof. Dr. Murat Aşkar (İzmir Ekonomi Üniversitesi):

Derslere ön hazırlık yaparak gelin. Hata yapmaktan, denemekten korkmayın. Yargılanırım, yalnız kalırım kaygısıyla yeni şeyler söylemekten vazgeçmeyin. Bilimsel projelerde yer alın, takım oyununu öğrenin. Sadece akademik başarıya odaklanmayın, kendinizi sosyal açıdan geliştirmeye de özen gösterin.

‘Staj fırsatlarını değerlendirin’

Yurdunu ayarla,  bursları kaçırma

Prof. Dr. Şirin Karadeniz (Bahçeşehir Üniversitesi): Sadece dersler değil ders dışı etkinlikler, sertifika programları, sektörel stajlardan faydalanmak gençlerin profesyonel yaşamlarına hazır olmalarında önemli rol oynayacaktır. Yurt dışında sunulan dersler, değişim programları ve staj deneyimlerinden yararlanmaları global fırsatları değerlendirme açısından çok önemli.

Haberin Devamı

‘Değişimin öncüsü olun’

Yurdunu ayarla,  bursları kaçırma

Prof. Dr. Özlenen Özkan (Akdeniz Üniversitesi): Şu andaki işlerin en az 3’te 2’sinin önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zekâ tarafından yapılabileceği öngörülüyor. NFT’lerin, sanal gerçekliklerin konuşulduğu günümüzde artık her meslek değişimden etkileniyor. Bu gelişimleri mesleklerine nasıl adapte edebileceklerini düşünüp buna hazırlansınlar, bu değişimin öncüsü olmak için çabalasınlar.