Eğitim Zeka Türleri Nelerdir? Kısaca Çeşitleri Ve Özellikleri

Zeka Türleri Nelerdir? Kısaca Çeşitleri Ve Özellikleri

19.05.2021 - 14:59 | Son Güncellenme:

Çoklu zeka teorisine göre, her insanın zihni farklı bir şekilde çalışır. Bu nedenle dünyayı algılama ve yorumlama kapasitesi tek tip değildir. Zeka öncesinde sadece sözel ve matematiksel olarak ikiye ayrılıyordu. Günümüzde ise tanımı yapılmış olan toplam 9 zeka türü bulunmaktadır. Zeka çeşitlerini özellikleri ile birlikte detaylı olarak derledik.

Zeka Türleri Nelerdir Kısaca Çeşitleri Ve Özellikleri

Zekanın alt sınıflara ayrılmasında temel kriter kişinin ilgi duyduğu alanlar ve yetenekleridir. Bu kurama göre kişinin başarılı olabilmesi için sahip olduğu zeka türüne göre meslek seçmesi gerekir.

Zeka Türleri ve Özellikleri

1- Sözel Zeka:

Kendini ifade etme becerisi gelişmiş olan kişilerin sahip olduğu zeka türüdür. Bu kişilerin hitabeti oldukça gelişmiştir. Belagat ve retorik gibi ilimlerde başarılı olma şansları da oldukça yüksektir. Roman yazarları, şairler ve hatipler, sözel zekası gelişmiş olan kişiler arasından çıkar.

2- Uzamsal Zeka:

Diğer adı görsel zekadır. Uzamsal zekası gelişmiş olan bireyler, dekorasyon ve tasarım gibi alanlarda başarılı olur. Bu kişiler kavramları ve olguları görsel olarak düşünür ve tasvir ederler.

Uzamsal zekası gelişmiş olan kişilerin yapabileceği diğer meslekler şu şekilde sıralanabilir: Fotoğrafçılık, sinema yönetmenliği, tasarım danışmanlığı.

3- Müziksel Zeka:

Ritim duyguları gelişmiş olan kişilerin sahip olduğu zeka türüne müziksel ya da işitsel zeka denir. Seslere karşı hassas olan bu kişiler, nota bilgisi olmadan da birçok enstrümanı çalabilirler.

4- Varoluşsal Zeka:

Analitik düşünebilen ve çevresindeki olayları farklı bir açıdan yorumlayan kişilerin sahip olduğu zeka türüdür. Varoluşsal zekası gelişmiş olanlar, detaylara önem verir ve kimsenin fark etmediği ayrıntılarla sonuca ulaşabilir.

5- Kinestetik Zeka:

Kinestetik zeka terimi, zihin - beden uyumu mükemmel olan bireyler için kullanılır. Bu kişiler mimiklerini de ustaca kullanırlar.

Kinestetik zekaya sahip olan kişilerin yapabileceği meslekler: Pandomim, oyunculuk, oyuncu koçluğu

6- Matematiksel Zeka:

Matematik, fizik, biyoloji gibi alanlarda uzman olan kişilerin sahip olduğu zeka türüdür.

7- İçsel Zeka:

İçsel zekaya sahip kişilerin mottosu ''kendini tanı'''dır. Bu kişilerin en önemli özelliği sezgilerinin diğer insanlara oranla çok daha kuvvetli olmasıdır.

8- Sosyal Zeka:

Duygusal zeka adıyla da bilinir. Sosyal zekası yüksek kişilerin empati yetenekleri fazlasıyla gelişmiştir.

9- Doğasal Zeka:

Doğasal zekaya sahip olan kişiler, araştırma yapmayı ve seyahat etmeyi sever.