Ekonomi 2.2 milyar $’lık Bio kente motorlu araç girmeyecek

2.2 milyar $’lık Bio kente motorlu araç girmeyecek

04.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni Şehir projesinin parçası olarak planlanan 2.2 milyar dolarlık Bio İstanbul projesi başladı. Motorlu araçların giremeyeceği şehirde konutlar, çocuk hastanesi, biyomedikal araştırma parkı ile çalışma ve sosyal alanları yer alacak

2.2 milyar $’lık Bio kente motorlu araç girmeyecek

Başakşehir’e bağlı Kayaşehir’de Türkiye’nin vizyon projelerinden birisi olan Bio İstanbul, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı bir törenle tanıtıldı. Toplam 4 milyon 600 bin metrekare arsa üzerine planlanan ve 2 milyon metrekaresi Bio İstanbul’ ayrılan proje 2.2 milyar dolara mal olacak.
TOKİ iştiraki Emlak Pazarlama Proje Yönetimi (EPP), Artaş - Öztaş Ortaklığı ve Bio Development Company’nin ortak girişimi olan Bio İstanbul, Türkiye’nin en gelişmiş çocuk hastanesi, en ileri biyomedikal araştırma ve geliştirme parkı ile çalışma ve sosyal alanlarını içinde barındıracak. Projenin yüzde 55’ine Bio Development Company sahip olurken kalan yüzde 45’i ise EPP, Artaş ve Öztaş paylaşıyor. Projede toplam 4 milyon 600 bin metrekare olarak planlanırken, 2 milyon 600 bin metrekarelik kısmı şahıslara ait.
Projede 1 milyon metrekarelik kısım yeşil alan olarak ayrılırken, bölgeye motorlu taşıt giremeyecek. Ulaşım ihtiyacı günün teknolojisine göre hibrit araçlar tarafından karşılanacak. İlk bölümlerin yapılacağı 15 hektardaki biyomedikal araştırma merkezleri ve ilaç firmaları 300 bin metrekarelik bir inşaat alanına sahip olacak.

Hibrit araçlara serbest
Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın en gelişmiş çocuk hastanesi, en ileri biyomedikal araştırma ve geliştirme parkı, ilaç geliştirme merkezleri ile çalışma ve sosyal alanları içeren projede ilk bölümlerin üç yıl içinde hizmete girmesi planlanıyor. Hükümetin vizyon projelerinden biri olarak değerlendirilen Bio İstanbul’da ayrıca ticari üniteler, yaşam alanları ve 10 bin civarında işyeri ve konuttan oluşan bağımsız bölümler inşa edilecek.
Az katlı olması planlanan yerleşim birimlerinde villalar da yer alacak. Daha çok küçük tipteki konutların tercih edileceği projede 4+1 tipindeki konutların oranı yüzde 5’i geçmeyecek. Bu konutların ise hasılat paylaşımı yöntemi ile inşa edilmesi gündemde. Proje kapsamındaki merkezlerin inşası ise Bio Development Company başta olmak üzere yatırımcı firmalar tarafından üstlenilecek. Elde edilecek gelir şirket ortaklarının arasında dağılacak.

Sağlık üssü olacak
Başakşehir, Kayaşehir Toplu Konut Alanı ve Ispartakule gibi yeni yerleşim alanlarına yakınlığı ile dikkat çeken Bio İstanbul’un bölgedeki hayata hareketlilik getirmesine kesin gözüyle bakılıyor. 20 bin kişinin çalışacağı ve 10 bin kişinin sürekli olarak yaşabileceği şekilde kurgulanan kent, Recep Tayyip Erdoğan tarafından planlanan diğer yeni şehirlere de komşu ve Küçükçekmece Belediyesi’nin planladığı sağlık kentine de çok yakın bir konumda.
Bu bölgede bir milyon metrekare arsa üzerine 1200 yataklı bir şehir hastanesinin de yapılacağını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu hastanene ihalesinin de çok kısa bir süre içinde gerçekleştirileceğini müjdeledi.

Haberin Devamı

İkinci Bio İstanbul geliyor

Başakşehir bölgesinde 1200 yataklı şehir hastanesinin kurulduğunu belirten Bayraktar, “Türkiye’ye Avrupa, Asya ve Afrika’dan hastalar geliyor. Biz devlet olarak bu hastaların tedavilerini sağlıyoruz ama özel sektörün getireceği bilim uzmanları ve atılımlarla Türkiye’de başka bir boyuta ulaşılacak” dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise “Anadolu yakasında da biomedikal bir hastanenin çalışmalarına başladık. 2 yıl içeinde altyapı çalışmalarına başladık. Sağlık sektörü de teknolojiye ayak uyduracak” dedi.
Toplantıda söz alan Bio İstanbul CEO’su Elie Haddad, “Türkiye’de aynı anda pek çok sektörde temel atmış olacağız. Buradaki araştırma merkezleri bulaşıcı olmayan kronik hastalıklarla ilgili araştırma yapacak ve dünyaca ünlü bilim adamlarını ağırlayacak. Uluslar arası araştırma network’ü kurulacak” dedi.

Haberin Devamı

‘En iyisi İstanbul’da’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bio İstanbul’un yıllardır üzerinde çalıştıkları bir proje olduğunu söyledi. Çocukların ana rahminden 16 yaşına gelene kadar tedavilerini ve araştırmalarını yapacak bu kapsamda bir hastanenin sadece Zürih’te olduğunu belirten Bayraktar, “Dünyada başka bir yerde yok. Bu proje ile Türkiye’de bu anlamda ikinci olacak, hatta Zürih’tekinden daha gelişmiş olacak” dedi.
Bio İstanbul’un tam olarak faaliyete geçtiği zaman 20 bin çalışanı olacağının altını çizen Bakan Bayraktar, şunları söyledi:
“Türkiye’ye dönmek isteyen, vatan özlemi çeken pek çok değerli doktorumuz ve profesörümüz, inanıyoruz ki buraya gelecek ve araştırmalarını artık Türkiye’deki bu merkezde yapacaklar. Bu projeyi oluştururken Zürih’teki merkezin kuruluşunda yer alan değerli doktorlarımızdan çok büyük destek aldık.”

DAP Yapı konuttan sonra spora başladı

Drogos Royal Tower, Burgu Kule, Dalga Kule, Vazo Kule, Tango gibi sıra dışı mimarileriyle dikkat çeken projeler geliştiren DAP Yapı, spor ve sağlık merkezleri kuruyor.
İlk adımı Dragos Royal Tower projesi içindeki kurulan Dragos Fitness City ile atan DAP Yapı, bu alandaki yatırımlarına devam etmeyi hedefliyor.
DAP Yapı insanlara bir yandan sağlıklı yaşam için spor yaptırırken, diğer yandan da Türkiye’nin ilk sağlık mutfağı “Fitfoods”u ile sağlıklı beslenmelerini sağlayacak. Dragos Fitness City, uzman kadrosu ve nezih mekanıyla yalnız fitness ve sporda değil, sağlık, beslenme, bakım, güzellik gibi farklı alanlarda da üstün nitelikli hizmetler sunuyor.

VIP spor ve sağlık
Her türlü spor branşlarında uzman kadrolar ve özel programlar eşliğinde spor olanağı sunulan Dragos Fitness City’nin VIP bölümünde ise SPA, özel oda servisi, geleneksel Türk hamamı, buhar odası, sauna ve masaj gibi hizmetler sunuluyor.
400 metrekarelik bir yüzme havuzuna da sahip olan Dragos Fitness City’de ebeveynler sağlık ve spor hizmetlerinden yararlanırken, 4-8 yaş arası çocuklara ise Çocuk Kulübünde etkinlik ve aktiviteler düzenleniyor.
İnsanlara yararlı konut ve işyeri üretmeyi görev edindiklerini vurgulayan DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, şunları söyledi:

Buluşma noktası
“Sporun, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini düşünerek sağlıklı yaşam alanları oluşturmak istedik. Biz, inşaatlarımızda mühendislik anlamında bunu mükemmel bir şekilde çözüyoruz.
Şimdi ilaveten spor ve sağlık merkezlerini de devreye aldık. Dragos Fitness City’nin kısa zamanda şehrin ayrıcalıklı buluşma noktası haline geleceğine inanıyoruz.”

Haberin Devamı

İnşaatçıda çimento ve beton sıkıntısı

Haberin Devamı

İnşaat sektörü, son 45 günde beton ve çimento fiyatlarında yüzde 60’a varan yükseliş nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Çimentonun torbası 5 liradan 8.5 liraya, betonun metreküp fiyatı ise 70 liradan 90 liraya yükseldi. Bunun konut fiyatlarında yüzde 20 artışa neden olacağı belirtiliyor.
Vadeli ödemelerin kaldırılarak peşin alıma dönüştürülen fiyatlara, inşaatçılardan tepki geldi. Federasyon Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, fiyat artışlarının sektörü zor durumda bıraktığını söyledi.
Karataş, gıda için buğday ne ise inşaat için beton ve çimentonun aynı önemde olduğuna değindi. Deniz Karataş, "Aynı bölgede yan yana inşaat yapan iki müteahhitten biri inşaata 45 gün önce başlamakla, karkas yeni betonarme kısmının maliyetini yüzde 60 daha aşağıda bitirirken, 45 gün sonra başlayan ise tüketiciye yüzde 20 fark yansıtacak. Sadece beton ve çimentodaki bu istikrarsızlıktan dolayı iki daireden biri 1 00 TL iken diğerinin 120 TL olması gerekir ki iki müteahhit de aynı karı elde etsin" diye konuştu.

‘Uçurumoluştu’
Devletin müteahhitlere enflasyona göre fark ödediğini belirten Deniz Karataş, şunları söyledi:
"Ancak beton ve çimento fiyatıyla enflasyon arasında bir uçurum oluştu. Bu nedenle inşaat sektörünün pahalı girdileri demir, çimento, beton ve petrol gibi ürünlerin enflasyonun dışında hesaplanarak müteahhide ödenmesi gerekir. Böyle olduğu takdirde kamu inşaatı sektöründeki sıkıntı aşılmış olur. Bunun dışında müteahhitler fiyat yükseldiğinde farkı nasıl istiyorsa fiyat düştüğünde de hak ediş farkını geri vermeye hazır."

Haberin Devamı

Via Properties’ten Kurtköy transferi geldi

Kurtköy’e değer katan projelere imza atan Via Properties, gayrimenkul yönetim ve iş geliştirme şirketi VIADMC Kurtköy Bölge Gayrimenkul Satış & Pazarlama Direktörlüğü’ne Ahmet Gülşen’i atadı.
Sektörün tecrübeli isimlerinden olan Gülşen, sırasıyla 2006 – 2007 yıllarında İngiltere’de uluslararası konut satışı yapan bir gayrimenkul şirketinde, 2008 – 2010 yıllarında Sinpaş GYO’da, 2011-2013 yılları arasında da Selin Yapı’da Pazarlama ve Satış Müdürü olarak çalıştı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan Gülşen, evli ve 2 çocuk babası.

Stüdyo 24, yatırımcıya ‘cazip’ teklifte bulundu

Ispartakule’de hayata geçirilen Stüdyo 24, inovatif özelliklerinin ve renkli kimliğinin yanında fırsatlarıyla da en çok konuşulan projelerden biri oldu. 24 Mayıs’a kadar geçerli olacak kampanyayla yatırımcıya büyük kolaylık sağlayan Stüdyo 24, İstanbul’daki diğer projelere kıyasla 10 yılda kendini amorti edebilen bir proje olması sebebiyle, yatırımcılar tarafından büyük talep görüyor.
Türkiye’nin ilk stüdyo markası Stüdyo 24’teki İtalyan tasarımına sahip stüdyolara 870 lira aylık sabit taksit ve 24 bin liralık peşinat teslimde ödenerek sahip olunuyor. Stüdyolarda yüzde 1 KDV uygulanıyor.

Fikirtepe’nin yeni projesi 10 Mayıs’ta satışa çıkıyor

Fikirtepe’deki projeler bir bir satışa çıkmaya başladı. Anka Yapı’nın ardından bölgede yoğun şekilde çalışmalarını sürdüren Nuhoğlu İnşaat da satışa çıkıyor.
20 yılı aşkın süredir gayrimenkul sektöründe yurtiçi ve yurtdışında özellikli projelere imza atan Nuhoğlu İnşaat, Gülsa İnşaat ile birlikte Anadolu yakasının merkezi Kadıköy Fikirtepe’de hayata geçirdikleri projenin lansmanını yapıyor.
Fikirtepe‘de yeni bir dönemi başlatmayı hedefleyen projenin çizimini Tabanlıoğlu yaptı. Yaklaşık 1500 konuttan oluşması planlanan projede sosyal donatılar da yer alıyor. Projenin satışları ise 10 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

DASK, Türkiye’nin ilk afet bonosunu ihraç etti

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Türkiye’nin ilk afet bonosunu ihraç ederek olası bir İstanbul depremi için hasar ödeme kapasitesini artırdı. Kurum, aynı zamanda Türkiye’de ilk defa kullanılan bir finansal araçla farklı piyasalardan teminat sağlamış oldu. Başlangıçta 100 milyon dolar olarak öngörülen ihraç için 6 katına yakın talep toplayan DASK, 3 yıl vadeli afet bonosunun tutarını daha sonra 400 milyon dolara çıkardı.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, 400 milyon dolarlık afet bonosu ihracıyla birlikte kurumun ödeme gücünün 7,2 milyar TL’ye yükseldiğini vurguladı.