Ekonomi '3600 ek gösterge mayısta Meclis'te'

'3600 ek gösterge mayısta Meclis'te'

21.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge ile ilgili teklifin mayısta Meclis'e sunulacağını söyleyerek "3600 ek göstergeyi mevcut adalet duygusunu rencide etmeyecek bir düzenlemeyle mayıs ayında Meclis'e intikal ettireceğiz" dedi.

3600 ek gösterge mayısta Mecliste

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Bilgin, Kabine toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 3600 ek göstergeye ilişkin yasal düzenleme çalışmalarında gelinen son durumu anlatan Bilgin, "Çalışmalarımızı mayısta bitireceğiz. Taraflarla kurumlar arası görüşme, teknik çalışma yapılıyor. Şubatta bir açıklama yapılabilir. 3600 ek göstergeyi mevcut adalet duygusunu rencide etmeyecek bir düzenlemeyle mayıs ayında Meclis'e intikal ettireceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ek gösterge çalışmasının kapsamına ilişkin soruyu da yanıtlayan Bilgin, 4 meslek grubunun yanı sıra başka statülerin de çalışmaya dahil edildiğine işaret ederek şunları söyledi:

"Avukatlar, hukukçular var, kurumlarda çalışan hukukçular var. İl müdürleri, şube müdürleri gibi bütün bu statüleri yeniden adil bir şekilde çalışıyoruz. Diyelim ki il müdürü 3600, ona bağlı bir memur 3600 olmaz. Daha kapsamlı, adalet duygusunu zedelemeyen, statüler arasındaki farklılaşmayı koruyan bir düzenleme yapılacak. Mesela '3600' diyoruz, ama onların dışında farklı başka rakamlar da, ek göstergeler de koyabiliriz."

EYT de soruldu

Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yapılan çalışma olup olmadığının sorulması üzerine de, "Net bir çalışma yaptıktan sonra açıklayacağız" dedi.

Haberin Devamı

AGİ kesintisi için açıklama

Asgari geçim indiriminin (AGİ) maaşlardan kesilmesine ilişkin soru üzerine de Bakan Bilgin, “’İş Kanunu’nun 62’nci maddesi öyle bir kesintinin yapılmasını mümkün görmüyor. ‘Bu kesintiyi yapamaz’ diyor. Siz brüt değil net maaş üzerinden alıyorsunuz. İşvereniniz yanlış yapıyor, ‘Ücretler geriye gidemez’ diyor. Brüt maaş alsaydınız size o parayı vereceklerdi, şu anda yapılan işlem yanlış, hukuka aykırı. İşverenleriniz o uygulamayı yapamaz. Sizin maaşlarınız geri gitmez. Yanlış hesaplama yapıyorlar, kanun çok açık” dedi.