Ekonomi ‘6.4 milyar metreküp bedelsiz gaz verildi’

‘6.4 milyar metreküp bedelsiz gaz verildi’

18.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sakarya gaz sahasındaki doğal gaz keşfinin ardından günlük yaklaşık 4 milyon metreküp üretime ulaşıldığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, “Bu kapsamda 6,4 milyar metreküp doğal gazı bedelsiz olarak vatandaşlarımıza sunuyoruz” dedi.

‘6.4 milyar metreküp bedelsiz gaz verildi’

MİTHAT YURDAKUL/ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesini sunarken Sakarya gaz sahasındaki doğal gaz keşfinin ardından günlük yaklaşık 4 milyon metreküp üretime ulaşıldığını belirtti. Bakan Bayraktar, “Bu üretim 1,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılamaktadır. Bugün Gabar bölgesinde günlük 23 bin varil ham petrol üretiyoruz. Hedefimiz sadece Gabar’da 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak yurtiçi üretimimizi toplam günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmaktır. Bu da tüketimimizin yaklaşık yüzde 20’sinin kendi kaynaklarımızdan karşılanması anlamına gelmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Elektrik desteği

Sakarya gaz sahasından çıkarılan gazın karaya çıkmasıyla, bir ay ücretsiz, 11 ay indirimli gaz sağlandığını hatırlatan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

“Bu kapsamda 6,4 milyar metreküp doğal gazı bedelsiz olarak vatandaşlarımıza sunuyoruz. İhtiyaç sahibi hanelere elektrik tüketim desteği verilmesine yönelik cumhurbaşkanı kararı kapsamında; hanedeki kişi sayısına göre aylık 150 kWh karşılığı tutara kadar destekleme yapmaktayız. Bu kapsamda, 2019’dan bugüne kadar toplam 18,2 milyar TL tutarında elektrik tüketim desteği verdik. Ayrıca, 2022 yılında 1,9 milyon aileye 1,7 milyon ton kömür desteği sağladık. 2023 yılında da ısınma amaçlı kömür desteği sağlamaya devam ediyoruz. Kömür desteği alan hanelerden isteyenlerin bunu doğal gaz olarak da kullanabilmelerini sağlayacak düzenleme kapsamında, 2022 yılından itibaren 634,3 milyon TL tutarında doğal gaz tüketim desteği verdik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağladığı bu desteklerin haricinde, 2022 yılında vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar TL’si devletimiz tarafından karşılanmıştır.”

Haberin Devamı

Irak, Libya ve Kafkasya’da enerji projeleri

Hidrokarbon kaynaklarının Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da arandığını dile getiren Bayraktar, “Yürüttüğümüz aktif enerji diplomasisi ile Irak ve Libya başta olmak üzere Afrika, Kafkasya ve diğer coğrafyalarda petrol ve doğal gaz projelerinde yer alacağız. Buralarda Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ gibi milli şirketlerimiz önemli roller üstlenecektir” dedi. Bayraktar, “’Tek millet iki devlet’ şiarı ile enerji alanında Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin ortak amaçları etrafında Nahçıvan’ın doğal gazının temin edilmesine yönelik Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Projesini en kısa zamanda tamamlayarak Nahçıvan’ın 500 milyon metreküplük yıllık doğal gaz ihtiyacının tamamını karşılayacağız” diye konuştu. 2017-2022 arasında enerji verimliliğine 7,5 milyar dolar yatırım yapıldığını, 18,7 milyon Ton Eşdeğer Petrol (TEP) kümülatif enerji tasarrufunu sağlandığını anlatan Bayraktar, “2000 yılından bugüne enerji yoğunluğumuzda yüzde 27 düşüş gerçekleştirdik. Enerji verimliliğinde rekor bir yıl olarak nitelendirdiğimiz 2021 yılında, Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre yüzde 2,7 ile dünyada enerji yoğunluğunu en çok iyileştiren ikinci ülke olduk” dedi.