Ekonomi 750 bin kişi hala başvuru yapmadı! EYT'de fazla maaş detayı

750 bin kişi hala başvuru yapmadı! EYT'de fazla maaş detayı

31.03.2023 - 07:08 | Son Güncellenme:

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından emeklilik için başvuru yapanların sayısı 1,5 milyonu aştı. Başvuru yapanların bir kısmının aylık bağlama işlemleri tamamlandı. 750 bin kişi hala EYT'ye başvuru yapmadı. Peki bu süreç nasıl işleyecek? İşte detaylar...

750 bin kişi hala başvuru yapmadı EYTde fazla maaş detayı

Milliyet.com.tr/ Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Düzenlemeyle birlikte yüz binlerce kişiye emeklilik yolu açıldı. Düzenlemenin hayata geçmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı doğdu. Başvuru yapanların sayısı 1,5 milyonu aştı. Geriye kalan 750 bin kişi hala başvuru yapmadı. Peki bu süreç nasıl işleyecek? İşte detaylar...

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “23 yıllık hasret sona erdi ve EYT’liler ilk maaşlarını almayı bekliyor. Burada 2 milyon 250 bin vatandaşın ilk etapta emekli olacağı söylendi ama şu ana kadar 1.5 milyon vatandaşın emeklilik başvurusu yaptığını biliyoruz.

‘EYT’Lİ ORADA ÇALIŞAMAZ’

Yaklaşık 750 bin kişinin emeklilik başvurusu yapmadığını biliyoruz. Onlar çalışmaya devam edecek ya da kişisel sebeplerden dolayı emekli olmak istemeyen kişilerdir. Çünkü emeklilik bir istifadır. Eğer işveren tekrar işe almazsa EYT’li kişi orada çalışmaya devam edemez.

Haberin Devamı

‘EYT’LİLER DAHA FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALMAK İÇİN BEKLEYEBİLİR’

Bu karşılıklı anlaşmaya bağlıdır. Kişiler o sebeple emekli olmayı tercih etmeyebilir. Ya da daha fazla prim ödeyerek daha fazla emekli maaşı almayı düşünüyor olabilirler. EYT’li vatandaşlar bu sebeplerden ötürü beklemeyi tercih edebilir.

2-EYT'lilere kıdem tazminatı ödemeleri başladı mı, ne kadar kişiye kıdem tazminatı ödendi, size ulaşan bir rakam var mı? Kıdem tazminatında süreci anlatır mısınız?

Kıdem tazminatına ilişkin bankalar KGF destekli krediyi çıkarmaya başladı. İşverenler bu krediyi çekecekler, 12 ay ödemesiz, 60 ay vadeli düşük faizli bir şekilde bankaya geri ödemiş olacaklar. Böylelikle işverenler çalışanına bu tazminatı ödemiş olacak. Çalışanın burada hakkı korunmuş oluyor.

‘İCRA TAKİBİ İLE FAİZ İŞLETİLEBİLİR’

Kıdem tazminatına ilişkin eğer işyerinden ayrıldıysa ve işveren bunu vermezse bir icra takibi başlatılarak faiz işletilmesine karar verilebilir. Bu şekilde kıdem tazminatının enflasyonist ortamda erimemesi için bir önlem de alınabilir.

Kıdem tazminatı ödemeleri kişinin emekli olmasıyla verilir, şu en henüz emeklilik gerçekleşmediği için kıdem tazminatı ödemeleri yapılmadı.

3-Emekli promosyonlarında bir güncelleme var mı? Bankalar promosyon ödemelerine başladı mı?

En düşük emekli maaşının 5500 liradan 7500 liraya çıkarılmasıyla birlikte bankalar adeta yarışa girdi. Vatandaşlarımız bununla alakalı banaklardan güncelleme isterse ek ücret alabilirler.

Haberin Devamı

Bazı bankaların ek bonus ve kampanyaları olabiliyor. Kişiler ya da daha önceki promosyon ödemelerini iptal ettirip yeni baştan bir anlaşma yapabilirler.

‘PROMOSYON ÖDEMELERİ HENÜZ BAŞLAMADI’

Bankaların promosyon ödemeleri kişilerin emekli olmasıyla başar, şu anda promosyon ödemeleri henüz başlamadı.”