Ekonomi 9 dev projeye Alman finansmanı

9 dev projeye Alman finansmanı

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

9 dev projeye Alman finansmanı

Dumankaya ve Fi-Yapı projelerinde mağdur olan 8 bin 164 kişiye müjdeli haber geldi. Alman şirketlerden oluşan konsorsiyum, yarım kalan projeleri kısa sürede teslim edecek. Henüz başlanmamış olanlar da 3 yılda bitirilecek.

Haberin Devamı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) elinde olan Dumankaya Grubu ve Fi Yapı’nın yarım kalan inşaat projelerini 3 Alman şirketin oluşturduğu konsorsiyum tamamlayacak. Alman Drees&Sommer’in iştirakleri olan Eurabau GmbH ve CPB Project Development GmbH tarafından yapılacak projelerin finansnman ayağını ise Flagman Capital yönetecek.

Anlaşmaya göre konsorsiyum, projelerin tamamlanması için gerekli olan yaklaşık 1.3 milyar liralık yatırımı yaparak, mağdurlara evlerini teslim edecek. 8 bin 164 mağdura evleri 2.5-3 yılda teslim edilecek. TMSF, mağdurlardan ekstra bedel istenmeyeceğini de açıkladı.

9 dev projeye Alman finansmanı

Projeler yapı durumlarına göre en geç 3 yıl içinde teslim edilecek. Buna göre, Dumankaya’nın Sancaktepe’deki projesi Mozaik kısa sürede tamamlanacak. Şirketin yüzde 80’i ve 50’si bitmiş projeleri de hızla yapılacak. Dumankaya’nın Fikirtepe’de 2 adadaki 2 projesinin ise 3 yılda tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

1.3 milyar TL kredi

Fi Yapı’nın kaba inşaatı biten projelerinin de kısa sürede tamamlanması öngörülüyor. Alman şirketler bunun karşılığında Fi-Yapı’nın İzmir Dikili’de yer alan ve daha önce TMSF’ye geçen, 50 milyon euro değerindeki Garip Adası’nı alacak. Alman şirketler burada 150 milyon euro yatırımla bir proje geliştirecek.

Alman firmalar, Dumankaya Grubu’nun Mozaik, Modern Vadi, Adres Sancaktepe, Fikirtepe 1 ve Fikirtepe 2; Fi Yapı Grubu’nun ise Fi Side, Fi Life, Fi Kırıkkale ve Fi Tower projelerinin tamamlanması için ihtiyaç duyulan 1.3 milyar liralık kredinin büyük kısmını ise Macaristan Eximbank’ından sağlandığını açıkladı.

8 bin mağdur

Dumankaya ve Fi Yapı’ya, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında kayyum ataması yapılmış, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası alınan kararlar sonrası şirket yöneticileri hakkında dava açılırken, anılan şirketlerden ev alan binlerce kişi ise mağdur olmuştu. Buna göre Dumankaya projelerinden 3 bin 28, Fi Yapı’dan ise 5 bin 136 kişi çeşitli mağduriyetle karşı karşıya kalmıştı.

GARİP ADA’YA YAŞLI BAKIMEVİ

9 dev projeye Alman finansmanı

Alman konsorsiyum adına konuşan Drees&Sommer temsilcisi Steffen Sendler, 9 aydır bu iş üzerinde çalıştıklarını belirtirken, amaçlarının hem mağdur olan kişilere destek olmak, hem de Türkiye pazarına girmek olduğunu söyledi. Sendler, en kısa sürede sözlerini yerine getirmek için çalışacaklarını anlatırken, İzmir Dikili’deki Garip Ada’da hayata geçirecekleri projenin önemli bir finansman kaynağı olacağını, 150 milyon euro yatırım öngördükleri projede bir turizm tesisi ve yaşlı yurdu yatırımı yapmak istediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Yeni işbirliği olabilir

Projelerin bitmesini bekleyen 8 bin 164 mağdura Alman şirketlerle anlaşma yapacakları müjdesini veren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, dün işbirliği anlaşmasını firma yöneticileriyle imzaladı. Törende konuşan Muhiddin Gülal, bu işbirliğinin natamam projeleri tamamlamak üzere yapıldığını vurguladı. bir TMSF’nin elinde şu anda 960’ı aşkın şirketin bulunduğunu anlatan Gülal, “Bunlardan ekonomik anlamda ciddi sorunları olan ve ciddi mağdurlar yaratan firmalarımız Dumankaya ve Fi-Yapı’nın mağdurularına yardım etmek en büyük önceliğimiz” dedi.

Haberin Devamı

İş birliği kapsamında kar-zarar dengesinin oluşmaması durumunda TMSF’nin başka planları da olabileceğini kaydeden Başkan Gülal, Dumankaya ve Fiyapı’nın inşaat projelerini bitirmek üzere anlaştıkları konsorsiyum ile kayyumdaki diğer şirketlerle ilgili de işbirliğine gidebileceklerini söyledi. Gülal, “Konsorsi-yumla kayyumda olan diğer şirketlerle ilgili de işbirliğine gidebiliriz. Bu işbirlikleri özellikle enerji ve inşaat alanlarında olabilir” dedi.