Ekonomi Altın ve petrolde sert düşüş! Gözler faiz kararında

Altın ve petrolde sert düşüş! Gözler faiz kararında

15.03.2022 - 14:59 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz günlerde piyasalarda yaşanan ani yükseliş yerini düşüşe bıraktı. Ons altın 1920 dolar seviyesini test ederken brent petrolün varil fiyatı 100 doların altına geriledi. Peki piyasalarda yaşanan düşüş devam edecek mi? FED ve TCMB faiz artışına gidecek mi? Merak edilen iki sorunun cevabını uzman isimler canlı yayında açıkladı. İşte detaylar...

Bütün dünya gibi küresel piyasalarında haftalardır gözü kulağı Rusya-Ukrayna savaşında. Geçtiğimiz hafta sert yükseliş kaydeden altın fiyatları yeni haftanın ilk gününden bu yana aşağı yönlü bir seyir izliyor. Peki önümüzdeki günlerde piyasayı neler bekliyor? İşte uzman isimlerin faiz tahminleri...

Haberin Devamı

ALTINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Ferman canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Altın finansal yatırım aracı olmanın üzerinde kültürel ve etnik bir potansiyele de sahiptir. Harekete yol açabilecek bir kaldıraç sağlayacak meta veya finansal araç olmaktan ziyade daha çok güvenli liman olarak yastık altında saklanır.

"DOLARIN AKSİNE ALTIN ULAŞTIĞI YERİ HATIRLAMAZ"

Getiri olarak diğer unsurlar kadar aktif değildir. Zor durumlarda güvenli liman olma statüsüne en yakın unsurdur. Pandeminin getirdiği konjonktür çerçevesinde altın iki bin dolarları test etti. Temel mesele iki bin doların üzerinde kalıp kalmayacağıdır. Güvenli liman olma statüsüne en yakın olmayı sürdürecek. Altının uzun müddet iki bin doların üzerinde yer alacağını söyleyemeyiz. Doların aksine altın ulaştığı yeri hatırlamaz.

Haberin Devamı

"ÇİFT TAKLAYA GELME RİSKİ VAR"

Türkiye söz konusu olduğunda yatırımcılar için şunu belirtmek isterim. Ons ve dolar bazında hesaplanan altında çift taklaya gelme riski vardır. Dünyada artar, Türkiye’de düşebilir bu gerçeği unutmamakta fayda vardır.

FED FAİZ ARTIRACAK MI?

Yarın Fed büyük ihtimalle 25 puan faiz artıracak. 25 değil de bunun üzerinde bir artış yaparsa o zaman farklı açılımlar gündeme gelir. Ben de 25 puanla açacaktır diye düşünüyorum. Mart ayından itibaren bu yapılacaktır.

TCMB PAS GEÇEBİLİR!

Eğer 25 puanlık faiz artışı gerçekleşirse TCMB’nin pas geçeceğini düşünüyorum. Ama marjın daraldığını düşünüyorum. Türkiye’de enflasyonun geldiği düzey artık enflasyonla bırakın parasal politikaları mali politikalarla bile üstesinden gelinmesi zor bir karakteristiğe büründürülmüştür. Bununla ilgili mücadele tekniklerinin de değişmesi gerekmektedir."

ALTIN FİYATLARINDA OLASI TAHMİNLER

Prof. Dr. Sefer Şener ise konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "2019’un sonunda bu yana pandeminin etkisi vardı. Rusya, Ukrayna savaşı gerilimi hem altının hem de diğer taraftan petrol fiyatının yükselişini beraberinde getirdi. Altının onsunda son iki yılda çok büyük bir marj yok. Rusya, Ukrayna gerilimi altın fiyatını 2 bin doların üzerine taşıdı.

Haberin Devamı

Bir taraftan son haftalık dönemde Rusya, Ukrayna arasındaki gerilimin nispi olarak çözülebileceği beklentisi oluşmaya başladı. Yarın ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı gelecek. Fed’in bu yıl 7 defa faiz artışına gideceği bekleniyor.

Savaş ve Fed’in faiz kararı altında geri çekilmeyi beraberinde getirdi. Yarın çok muhtemel 0.25 baz puanlık bir faiz artışı gelecek.

Altında 1800 dolarlı seviyeler aslında dip seviyelerdir. Biz 1800 doların altına gelmesini çok beklemiyoruz. Gerginliği boyutu artarsa biz yeniden 2 bin doların üzerini görebiliriz.

Rusya, Ukrayna arasındaki gerginlik daha ileri boyutlara taşınırsa ABD’den gelecek faiz artışı beklenilenin daha az niteliğinde olursa biz altında 2 bin 200, 2 bin 300 dolarları görebiliriz.

Merkez Bankası (TCMB) ocak, şubat mart dönemini bekle-gör dönemi olarak kabul etti. Yarın Fed’in alacağı karar da önemli bu konuda. Bizim Merkez Bankamızın da küresel gelişmeleri göz önüne alması gerekiyor. Aslında üç aylık beklemeye vakti yok Merkez Bankası’nın. Perşembe günü yeni bir karar çıkabilir ama daha önceki söylemlerinden bu ay faiz indirimine gidilmeyeceğini yorumluyoruz.

Haberin Devamı

"TCMB'DEN İNDİRİM BEKLEMİYORUZ"

Bir faiz indirimini beklemiyoruz. Uzun vadede işler rayında giderse o zaman indirimleri görebiliriz. Fed ve Avrupa Merkez Bankası faiz artışına giderken biz TCMB’den faiz indirimi beklemiyoruz."