Ekonomi Ana gündem yapay zeka, onunki başka!

Ana gündem yapay zeka, onunki başka!

19.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Davos zirvesine yapay zeka teknolojilerinin dünyaya getireceği değişim tartışması damga vururken Arjantin’in yeni Başkanı Javier Milei, yakından takip edilen konuşmasında sosyalizmi Batı’ya yönelik tehdit olarak gündeme taşıdı.

Ana gündem yapay zeka, onunki başka

İsviçre’nin Davos kasabasında siyaset ve iş dünyasının önde gelen liderlerine ev sahipliği yapan Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) yapay zeka teknolojilerinin beraberinde getireceği değişim damga vururken zirvenin en ilgi çekici isimlerinden Arjantin yeni Başkanı Javier Milei’nin bambaşka bir gündemi vardı...

Haberin Devamı

Javier Milei, Davos’ta yaptığı hararetli konuşmada sosyalizmi Batı’ya yönelik bir tehdit olarak gündeme getirdi. AFP’nin haberine göre kendini “anarko-kapitalist” olarak tanımlayan Milei, başkan olarak ilk yurt dışı gezisinde yaptığı konuşmada girişimcileri “kahramanlar” olarak överken “sosyal adalet” ve “radikal feminizm”e eleştiriler yağdırdı.

Milei, serbest piyasa kapitalizminin yoksulluğa karşı tek geçerli çözüm olduğunu öne sürerek, “Bugün size Batı’nın tehlikede olduğunu söylemek için buradayım. Tehlikede çünkü Batı’nın değerlerini savunması gerekenler, sosyalizme ve dolayısıyla yoksulluğa yol açacak bir vizyona sahip” dedi.

Uyguladığı tasarruf tedbirleri çerçevesinde tarifeli uçakla İsviçre’ye giden 53 yaşındaki Arjantinli lider, hitap ettiği topluluğa, “Bu hikayenin gerçek kahramanları sizlersiniz. Şunu bilmelisiniz ki, bundan sonra koşulsuz bir müttefik olarak Arjantin’e güvenebilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

Şok terapi peşinde

“Para yok” sloganıyla tanınan Milei, geçen yıl enflasyonun yüzde 200’ü aştığı Arjantin’de harcamaları büyük ölçüde kısma ve radikal değişikliklere gitme sözüyle iktidara geldi. Ülkenin para birimi pezo’yu yüzde 50 devalüe eden Milei, şok önlemleri kapsamında devlet desteklerinde büyük kesintiye giderken kamu inşaat projelerini durdurdu ve bakanlık sayısını da yarı yarıya azalttı. Latin Amerika’nın üçüncü büyük ekonomisi olan Arjantin’de yoksulluk yüzde 40 seviyesinde.

WEF kurucusu Klaus Schwab toplantıda Milei’yi tanıtırken, onun “Arjantin’e yeni bir ruh kattığını, Arjantin’i serbest girişimle daha yakınlaştırdığını” söyledi. Milei daha sonra ülkesinin 44 milyar dolar borçlu olduğu Uluslararası Para Fonu’nun Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

Ana gündem yapay zeka, onunki başka

‘Daha az çalışabilir ve daha fazlasına sahip olabilirsiniz!’

Davos katılımcıları arasında yer alan Microsoft kurucusu Bill Gates, yapay zekanın işgücü piyasasında üretkenlikte dramatik bir değişime yol açacağını söyledi.

Davos’ta Bloomberg’e konuşan Gates, yapay zekanın üretkenliği artıracağını, herkesin dikkat etmesi gerektiğini, çünkü beyaz yakalı üretkenliğinde artışın çok çarpıcı olduğunu söyledi. Yapay zekanın robotik ile birleşiminin sonunda üretkenliğin mavi yakalı işlere de geleceğini söyleyen Gates, “Dünya daha zengin olacak, daha az çalışıp daha çok şeye sahip olabileceksiniz” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Habere göre, IMF’nin yakın tarihli bir raporuna göre dünyada özellikle de yüksek vasıf gerektiren işlerin yüzde 40’ı yapay zekaya maruz kalıyor. Gelişmiş ekonomilerde bu oran yüzde 60’a çıkıyor. Bu işlerin yarısı yapay zekadan yararlanmaya devam edebilirken, rapora göre diğer yarısı ise “daha düşük seviye işgücü talebiyle karşılaşabilir, bu da ücretlerin düşmesine ve işe alımların azalmasına neden olabilir. En aşırı durumlarda, bu işlerden bazıları ortadan kalkabilir.”

Yapay zekanın muhtemelen her ülkenin GSYİH’sını artıracağını belirten Gates ancak vasıflı ve vasıfsız işçiler ile ülkeler arasındaki uçurumun genişleyeceğine dikkat çekerek, “Dünya nüfusunun hemen hemen %99’unu geride bırakacağız. Gerçek bir ekonomik krater yaratacağız” ifadesiyle risklere dikkat çekti. OpenAI CEO’su Sam Altman ise yapay zeka için Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Elbette işler değişecek ve bazı işler tamamen ortadan kalkacak” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Ana gündem yapay zeka, onunki başka

Çin BM denetiminde izlenmesini istedi…

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Davos’ta yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in kendisine Birleşmiş Milletler’in yapay zekanın yönetimine ilişkin görüşmelerin merkezinde olmasını istediğini söylediğini aktardı. Guterres geçen yıl, tehlikeleri ve riskleri konusunda uyarılarda bulunduğu yapay zekanın nasıl yönetileceğine dair öneriler almak üzere bir uzman paneli kurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise daha fazla yatırım yapabilmek için Avrupa’nın borçları ortak yüklenmesi gerektiğini söyledi. Macron, “Avrupa’da daha fazla kamu yatırımına ihtiyacımız var. Belki de öncelikler için ‘Eurobond’ları yeniden kullanmaya cesaret etmeliyiz” dedi.