Ekonomi Antep doğunun İstanbul’u olacak

Antep doğunun İstanbul’u olacak

01.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güneydoğu’nun en gelişmiş şehri olan Gaziantep, komşu illerden yaşanan göçün ardından Suriyeli vatandaşların da etkisiyle emlak fiyatlarında İstanbul’la yarışıyor

Antep doğunun İstanbul’u olacak

Güneydoğu’nun en dikkat çeken illerinden biri olan Gaziantep, komşu illerden aldığı göçle ve yükselen fiyatlarla, Güneydoğu’nun İstanbul’u olarak anılmaya başladı. Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin de gelmesiyle birlikte konut fiyatlarının tavan yaptığı bölgede, konut ve dükkân fiyatları yüzde 200 oranında yükseldi.
Gaziantep’te emlak danışmanlığı yapan Mehmet Kocaoğlu, Gaziantep’in bölgenin en gelişmiş ili olması nedeniyle uzun zamandır komşu illerden göç yaşandığını belirterek, gayrimenkul fiyatlarında hızlı bir artış yaşandığını söyledi. Fiyatlardaki bu hızlı yükselişin ardından artık artmadığını ama düşüş de yaşanmadığını dile getiren Kocaoğlu, satılık ve kiralık gayrimenkul fiyatlarının doyuma ulaştığını ifade etti.

Komşu illerden göç alıyor
Bölgede yaşanan kiralık konut sorununa da değinen Kocaoğlu, kiracıların ev bulmakta zorlandığını belirterek, “Van depremi sonrasında yaşanan göçle birlikte bölge diğer illerden göç aldı. Suriyeli vatandaşların da gelmesiyle konut sorunu yaşandı” dedi.
Konut sıkıntısının ardından kira fiyatlarının yükselmeye başladığını söyleyen Kocaoğlu, Suriyelilerle birlikte yükselişin devam ettiğinin altını çizdi. Fiyatlarla ilgili bilgi veren Kocaoğlu, “3+1 bir dairenin kira fiyatı 1000 lirayı bulurken, satış fiyatı ise 300 bin ile 400 bin lira arasında değişiyor” dedi. Kocaoğlu, yeni gelişen bölgelerde ise satılık daire fiyatlarının 450-500 bin liraya kadar yükseldiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Yeni bölgeler imara açılıyor

Konut arsasının neredeyse hiç kalmadığını ifade eden Kocaoğlu, yeni konut alanlarının imara açıldığını ama fiyatlarda bir düşüş yaşanmadığını söyledi. Bu kapsamda İbrahimli’de 2. bölge denilen yerde yeni konut alanlarının oluşturulduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Henüz inşaatlar başlamadı ama imar planı netleşti” dedi.
Antep’teki öğrenci evlerindeki kira artışlarına da değinen Kocaoğlu, “Öğrenciler genelde 1+1 stüdyo tipi konutlarda kalıyor. 40-45 metrekarelik dairelere 700-800 lira isteniyor” diye belirtti.

‘Öğrenciler kalacak ev bulamayabilir’
Birçok fakültenin bulunduğu ve çevre illerden okumak için gelen öğrencilerin olduğu Gaziantep’te öğrenciler de ev bulmakta zorlanıyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle sokakta kalma korkusu yaşayan öğrenciler, Suriyelilerin yanı sıra çevre illerden yaşanan göçün kira fiyatlarını artırdığını belirtiyor.
Gaziantep’te üniversite öğrencisi olan Soner Koska, 160 metrekarelik 3+1 daireye 900 lira ödediğini belirterek, konutunun cadde üzerinde bile olmadığını söyledi. Koska, dairenin toplu taşıma araçlarının da güzergâhında yer almadığını ifade etti.
Kiralar 2 kat arttı
Kiraların son bir senedir çok fazla arttığını ifade eden Koska, “Kiralar neredeyse iki katına çıktı. Geçen yıl 400 lira olan bir evin kirası şimdi 850 lira” dedi. Fiyatların yükselmesinin nedeni olarak Suriyeli vatandaşları gösteren Koska, “Suriyeliler 500 liralık konuta 1000 lira veriyorlar. Dolayısıyla öğrenciler zor durumda kalıyor. Hem fiyat artışı hem de konut sıkıntısı nedeniyle öğrenciler yeni dönemde kalacak ev bulamayabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dükkân kiraları 20 bin lirayı gördü

Ticari arsalarda metrekare fiyatlarının 3 bin 500 liradan başladığını ifade eden Mehmet Kocaoğlu, şunları dile getirdi:
“Kiralık dükkân bulmakta sorun yaşanmıyor. Kiralar 50-60 metrekarelik bir dükkân için 1000 liradan başlıyor. Yeni gelişen bölgedeler ise daha da artıyor.
Örneğin Gazi Muhtar Paşa Bulvarı, Gaziler Caddesi ve İbrahimli bölgesi gibi yerlerde yapılan lüks apartmanların altında bulunan 50-60 metrekarelik dükkânların kiraları 10-20 bin liralara kadar yükseliyor.”

Haberin Devamı

Ramazanda ev alan peşİnatı 1 yıl erteliyor

Rönesans Konut’un İstanbul’daki ilk projesi Sayfiye’de Ramazan ayına özel kampanya başladı.
Ramazan ayı boyunca Sayfiye’den ev alacak olanlar, yüzde 25 yerine sadece yüzde 1 peşinat verecek ve kalan yüzde 24 peşinatı da 1 yıl sonra ödeyecekler. Peşinat ödemesi haricinde kalan kısım içinse anlaşmalı bankalardan konut kredi kullanılabilecekler.
Kampanyada konut sahibi olacaklar gelecek ramazanda peşinatlarını ödemiş olacaklar.
1,5+1, 2,5+1, bahçeli dubleks, kat bahçeli dubleks ve teraslı olmak üzere farklı ve çok seçenekli daire büyüklükleriyle yoğun ilgi gören ve satışa çıktığından bu yana kısa sürede yüzde 60’dan fazla dairenin satıldığı Sayfiye’de daireler 16 ayda teslim ediliyor.

Kartal’da yükseliyor
Kartal-Yakacık’ta inşa edilen Sayfiye, Aydos Ormanı’na yürüme mesafesinde yükseliyor. Sayfiye’nin tüm dairelerinde orman ve deniz manzarası bulunuyor.
Projede bazı dairelerde 10 m2 büyüklüğe varan geniş balkonlar bulunuyor. Teraslar ise 20 m2’den başlayıp 70 m2’ye kadar çeşitlilik gösteriyor.
Yaklaşık 14 bin metrekare arsa üzerine inşa edilen Sayfiye’nin 8 bin 500 metrekare yeşil alan, bin 500 metrekare ise sosyal tesis alanı bulunuyor. Projenin toplam inşaat alanı ise yaklaşık 50 bin metrekare.

Haberin Devamı

Dairelerin yarısından fazlasını sattı % 8 peşinatlı ödeme planı başlattı

Sinpaş GYO’nun butik projelere odaklanan markası Eviya Gayrimenkul İstanbul Atakent’te geliştirdiği EgeYakası’nda farklı ödeme planları sunuyor. Temmuz ayı sonuna kadar geçerli olacak yeni ödeme planında, 3.900 TL’den başlayan aylık ödemeler ve % 8 peşinatla projeden konut sahibi olmak mümkün.
Lansmanın ardından geçen yaklaşık 2.5 aylık sürede konutların yüzde 65’inin satıldığı projenin yeni ödeme planında % 60’lık en büyük kısım 30 ay sonra ödeniyor. Çok avantajlı ödeme planında, % 8 peşinat alınıyor; kalan kısmın % 8’i 1 yıl sonra, % 24’ü ise Sinpaş Holding’in özel finansman koşullarıyla 30 ayda vade farksız ödeniyor.
EgeYakası’nda 1+1 ve stüdyo dairelere hiç yer verilmezken, 2+1’den başlayan, 4+1 taş ev ve 4.5 + 1 villa seçeneklerine kadar uzanan geniş konutlar yer alıyor. Ege’nin sembollerinden Santorini Adası esin alınarak tasarlanan EgeYakası projesinde, Alaçatı, Assos, Cunda ve Foça olmak üzere dört farklı blok tipi bulunuyor.

Ağustos 2016’ta teslim
EgeYakası’nda, Alaçatı evlerinin teslimi Nisan 2016’da, Assos, Cunda ve Foça evlerinin teslimi ise Ağustos 2016’da gerçekleştirilecek.
Proje içerisinde, yarı olimpik açılır-kapanır yüzme havuzu, fitness, spa, sauna ve güneşlenme terasları yer alıyor. Projenin yanı başındaki Ege Çarşı’da ise cafeler, restoranlar gibi günlük ihtiyaçların karşılanabileceği dükkânlar yer alıyor.

Haberin Devamı

İstanbul dönüşümde Türkİye’yİ İkİye katladı

Türkiye’de 20 yıllık süreçte afet riski taşıyan yaklaşık 6.5 milyon yapının yıkılacağı kentsel dönüşüm çerçevesinde risk tespiti gerçekleştirilen binaların sayısı artıyor.
Vatandaşların başvurusuyla şimdiye kadar ülke genelinde 121 bin 248 konut, 19 bin 77 iş yeri olmak üzere toplam 140 bin 325 birimde risk tespit edildi.
Risk tespiti yapılan 84 bin 242’si konut ile 11 bin 806’sı iş yeri olmak üzere toplam 96 bin 48 bağımsız birim, İstanbul’da bulunuyor. Geriye kalan toplam 44 1.277 riskli konut ve iş yeri ise diğer illerde yer alıyor.
Şu ana kadar yapılan tespitlere göre, İstanbul’da riskli konut ve iş yerlerinin en fazla bulunduğu ilçe Kadıköy. Kadıköy’de 18 bin 165 birimin risk altında olduğu belirlenirken, bu ilçeyi 6 bin 570 konut ve iş yeriyle Maltepe, 5 bin 666 konut ve iş yeriyle Esenyurt takip ediyor.
Dönüşüm kapsamında, 7 bin 227 binada toplam 27 bin 413 konut ve iş yeri yıkıldı.

DÖRT MEVSİM TURİZM İÇİN KOLLARI SIVADI

Türkiye’de bugüne kadar 20 bin hektar alanın imar planı yapımı ve denetimini gerçekleştirmiş olan ve 8 ilçenin imar planlarını hazırlayan İmpo İmar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm merkezi ilan ettiği İzmir Seferihisar Doğanbey Termal Turizm Merkezi Tevsii Gümüldür Kesimi’nin Nazım imar planı ve Uygulama İmar Planını yapmaya başladı.
Bir ay önce Erzincan Refahiye ve Edirne Beğendik ilçelerinin imar planlamasına başlayan İmpo İmar, bu defa da İzmir Menderes’i turizm merkezi yapmak için kolları sıvadı.
İmar planları 615 hektarlık alanı kapsıyor. Bölgenin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hazırlanıyor.
Konuyla ilgili bilgi veren İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, amaçlarının kıyıda hem termal turizmi, hem de kıyı turizmini canlandırarak dört mevsim insanları turizme teşvik edecek bir planlamayı ortaya koymak olduğunu söyledi.

Kağıthane’de ofİs satışları başlıyor

Polisan Holding’in Kağıthane’deki arazisi üzerinde holdingin iştiraklerinden Polisan Yapı İnşaat ve DAP Yapı işbirliğiyle gerçekleştirdiği, 10.000 metrekare arazi üzerinde oturumlu 61 adet mağaza ile 304 adet ofisten oluşan Z OFİS’in inşaatı tamamlandı.
Polisan, Kağıthane’de yer alan Z OFİS’te kendine ait 126 adet ofis ve 28 adet mağazadan oluşan iş yerlerinin satış ve kiralamalarına başladı.
Mağazaların satış ve kiralanması için Caasa Gayrimenkul Yönetim ve Danışmanlık A.Ş. ve AVM MFI Ortakları Proje Yönetimi A.Ş. ile sözleşme imzalandı.
Polisan Holding CEO’su Erol Mizrahi, Z OFİS ’in iş hayatında ihtiyaç duyulan tüm gereksinimleri karşılayan özellikleriyle fark yarattığını belirtti. Projenin kullanıcılarına sağlayacağı cazip yatırım fırsatına dikkat çeken Erol Mizrahi, “Konut sektörüne kattığı yeniliklerle her zaman öncü olan DAP Yapı ile birlikte hayata geçirdiğimiz bu proje sunduğu olanaklar ve ulaşım kolaylığıyla yatımcıların yeni cazibe merkezi olacak” dedi.

‘Yalıtımla % 50 enerjİ tasarrufu sağlanIr’

Türkiye son dönemin en sıcak haftasını yaşadı. Artan hava sıcaklıkları ile yaşamın vazgeçilmez parçası haline gelen klimalar kullanımında da rekor elektrik tüketimine ulaşıldı. Havaların ısınmaya başlaması ile günlük elektrik tüketimi 753 milyon kilovatsaate (kWh) çıktı.
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, her yıl kış ve yaz aylarında ısınma ve soğutma nedeniyle kullanılan enerji miktarının binaların yalıtımsız olması nedeniyle rekor seviyelere ulaştığını vurgulayarak, Türkiye’nin ithal enerji ile karşılamaya çalıştığı bu enerji ihtiyacının sürdürülemeyecek boyutlara geldiğini belirtti. Yalıtımla binaların enerji kullanımının yüzde 50 azalacağı uyarısı yaparak, Türkiye’deki 16 milyon yalıtımsız bina için acil harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Eruslu, enerjinin yüzde 80’inin binaları ısıtmak ve soğutmak için tüketildiğini belirtti.