Ekonomi Araç piyasasında kasım hareketi! En çok talep gören 4 model belli oldu

Araç piyasasında kasım hareketi! En çok talep gören 4 model belli oldu

05.12.2023 - 07:44 | Son Güncellenme:

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, yılın 11 ayında 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 60,8 artışla rekor seviye olan 1 milyon 73 bin 982 adet oldu. Peki en çok hangi modeller talep gördü? İşte detaylar...

Araç piyasasında kasım hareketi En çok talep gören 4 model belli oldu

Milliyet.com.tr/ Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), Türk otomobil ve hafif ticari pazarının Kasım ayı karnesini açıkladı. Toplam satışlar artmaya devam ederken hem otomobil hem de hafif ticari pazarında yükseliş devam etti. Peki en çok hangi modeller talep gördü? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Otomotiv sektöründe Ocak-Kasım dönemine dair açıklanan veriler doğrultusunda otomobil ve hafif ticari pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %61 büyüyerek 1.073.982 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları özelinde incelendiğinde büyüme %66.2 olarak kayda geçerken, hafif ticari olarak incelendiğinde ise satış adetlerinin %43,7 oranında arttığı kayda geçti. 2023 yılı başlarında piyasanın dinamikleri ve genel seyri bizlere 1 milyon seviyesinin rahatlıkla aşılacağının işaretlerini veriyordu.

‘İLK YARIDA YÜKSEK TALEBİN ETKİLERİ GÖRÜLÜYOR’

Haberin Devamı

1 milyon seviyesi aşılarak beklentiler karşılanmış olsa da, haziran aylarında başlayan daralma sebebiyle 2023 yılı başında beklenen satış adetlerinin bir miktar altında olarak kapanacaktır. Geçmiş birkaç yıl içerisinde hiç kesilmeden ve artarak devam eden talep sıfır pazarında 2023 Eylül, ikinci el pazarında ise 2023 Haziran ayında azalmaya başladı. Yüksek mevduat oranları, krediye erişimde yaşanan zorluklar azalan talebin başlıca faktörleri arasında. Açıklanan verilerde yılın ilk yarısında var olan yüksek talebin etkilerini görüyoruz. İçinde bulunduğumuz aylarda talep daha düşük olduğundan ileriki dönem verilerinde büyüme oranlarında bir miktar düşüşler görebiliriz.

PİYASADA EN ÇOK TALEP GÖREN 4 MODEL!

Sıfır otomobilde yapılan cazip indirimler ve yüksek oranlı kredi ortamında sunulan düşük faizli krediler, otomobil almak isteyen vatandaşlarımızın ilgisini sıfır otomobile çekmede etkili oldu. Yıl sonu kampanya ve indirimlerin en cazip olduğu ay genellikle Kasım veya Aralık aylarıdır. Kasım ayında sunulan cazip indirimlerin reel tüketiciler tarafından ilgi çekmesi sebebiyle otomobil ve hafif ticari pazarı bir önceki yılın Kasım ayına göre yaklaşık %40 artarak, kaydedilen en iyi ikinci Kasım ayı olarak tarihe geçti. Bu ayda C segment sedan aile otomobili olan Fiat Egea Sedan ve Crossover olan Egea Cross en çok satan otomobiller arasında. B Segment Hatcback araç olan Renault Clio ve aynı markaya ait C segment Megane en çok satan otomobiller arasında göze çarpıyor.

Haberin Devamı

İKİNCİ ELDE EN ÇOK TUTULAN SEGMENT HANGİSİ?

Otomotivin hem sıfır hem ikinci el kanadında genel bir daralma söz konusu. İkinci el piyasasında da fiyatların bir miktar gerilemesi, tercihini ikinci el araçtan yana kullanan vatandaşlarımız için fırsatlar sunuyor. Piyasamızda genel bir daralma olsa da, yeni fiyatlardan araç almak isteyen ve tercihini ikinci el araçtan yana kullanan vatandaşlarımız bu dönemin sunduğu fırsatlardan yararlanarak otomobil alışverişlerini gerçekleştiriyorlar. İkinci el pazarında da C segment otomobiller en çok rağbet gören araçlar arasında ilk sırada yer alıyor.

‘PİYASADA EN UYGUN FİYAT DÖNEMİ’

‘Otomobil fiyatları daha da düşer mi ya da fiyatların seyri ne olur?’ gibi sorular son zamanlarda sıkça soruluyor. Maliyetler, artan kur ve enflasyon göz önünde bulundurulduğunda, otomobil fiyatları daha fazla düşmeyecektir. Hem sıfırda hem de ikinci elde sağlanabilecek en uygun fiyat seviyesindeyiz. Zira düşen fiyatlar maliyetler seviyesine kadar gelmiş durumda. Önümüzdeki aylarda 2023 stoku bulunan araçlarda kampanyalar sürerken, stoku azalan ya da biten araçlarda bir miktar fiyat artışları görebiliriz. Sıfır fiyatlarında yükselme olduğu takdirde, ikinci el pazarında da paralel yükselişler olacaktır. Dolayısıyla otomobil almak isteyen vatandaşlarımız bu dönemin sunduğu cazip fiyat ortamından faydalanarak tercihlerine göre sıfır ve ikinci el otomobil alabilirler.

Haberin Devamı

PİYASANIN LOKOMOTİFİ TOGG! TESLA’YI SOLLADI

Elektrikli otomobil tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir trend haline geldi. Kasım ayında EV pazarı geçen senenin aynı dönemine göre %977 artarak 10.591 oldu. Yerli otomobilimiz TOGG Kasım ayında ulaştığı 4.400 adetle EV pazarında lokomotif konumda. Aynı ay içerisinde en yakın rakibi Tesla Model Y ise 900 adetle ikinci sırada yer alıyor.”