01.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
GÜVEN ÖZALP Brüksel
Dünyanın en önemli ekonomilerini bir araya getiren G-20 Zirvesi, 3-4 Kasım’da Fransa’nın Cannes şehrinde toplanıyor. Uzun süredir “krizi frenleyici önlem alma” baskısı altında olan Avrupa Birliği’nin (AB) attığı son adımlar temelinde hem piyasaları hem de ortaklarını ikna etmeye çalıştığı bir ortamda toplanacak zirvenin ana gündem maddelerini de “AB’nin son reçetesinin nasıl uygulanacağı” ve ekonomik büyüme oluşturuyor.
Euro Bölgesi’nin yaşadığı borç kriziyle ilgili olarak alınan önlemler, başta ABD olmak üzere, G-20 ülkelerinin çoğu tarafından bir “ilk adım” olarak görülüyor. Bu nedenle de AB’nin krizden çıkış reçetesini hayata geçirmek için bel bağladığı Çin gibi ülkelerden henüz net bir eylem sinyali gelmedi. Bu da toplantıda AB üzerindeki baskının süreceği ve atılacak adımlarda çok da belirgin olmayan teknik detayların netleşmesinin önemli olacağı anlamına geliyor.
Vergi cennetleri de masada
Gelişen ekonomilerin AB’ye yardım için tercihlerini IMF’den yana koymaları, bu kurumun reformuyla ilgili tartışmaları da toplantının önemli gündem maddeleri arasına yerleştiriyor.
Bu ülkeler kurum içindeki ABD - Avrupa hegemonyasına son verilmesini ve gelişen ülkelere daha fazla söz hakkı sağlanması için çaba gösteriyor. Doha görüşmelerinde yaşanan tıkanıklık, gıda ve hammadde fiyatları, G-20 üyeleri arasında ciddi bir kamplaşma unsuru olan finansal işlemlere yönelik vergi uygulaması, Çin para birimi yuan’ın olması gerekenin altında bir değere sahip olması ve vergi cennetleri, masaya yatırılacak konular arasında yer alıyor.
Rusya IMF aracılığıyla AB’ye yardıma hazır
Rus hükümetinin üst düzey ekonomi danışmanlarından Arkadi Dvorkovich, Rusya’nın Uluslararası Para Fonu (IMF) aracılığıyla finansal yardım sağlamak konusunda Euro Bölgesi üyesi ülkelerle görüşmeye hazır olduğunu söyledi.
Dvorkovich gazetecilere yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği’nden (AB) resmi bir talep gelmedi, ancak böyle bir talebin gelmesi halinde Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve hükümet destek sağlanması ihtimalini ciddi biçimde değerlendirecek” diye konuştu.
İspanyol tahvili alabilir
Rusya’yı G8 ve G20 toplantılarında temsil eden Dvorkovich Rusya’nın Euro Bölgesi’ne yardım konusunda diğer gelişmekte olan ekonomilerle görüşmeler gerçekleştirdiğini de belirtti.
Dvorkovich Reuters Haber Ajansı’na eylülde yaptığı açıklamada Rusya’nın Euro Bölgesi ekonomilerine IMF aracılığıyla yapacağı yatırımın 10 milyar doları bulabileceğini söylemişti.
Dvorkovich bu ayın başında da Euro Bölgesi üyelerinin sorunlarını çözecek bir strateji ortaya koydukları takdirde Rusya’nın İspanyol tahvili almaya hazır olduğunu açıklamıştı.