Ekonomi Ayazağa ihalesinde gladyatörler savaşı

Ayazağa ihalesinde gladyatörler savaşı

30.09.2010 - 00:55 | Son Güncellenme:

Ağaoğlu, Soyak, Artaş ve Nurol’un yarıştığı Ayazağa ihalesinin kazanan ismi Yeşil İnşaat’ın aralarında bulunduğu konsorsiyum oldu. 3 milyar 251 milyon TL’lik teklifin yüzde 37’si Emlak Konut’un kasasına girecek

Ayazağa ihalesinde gladyatörler savaşı

Ayazağa’daki 241 bin 905 metrekarelik arsa, aralarında Ağaoğlu, Soyak, Yeşil, Artaş, Nurol ve Mesa’nın da bulunduğu devlerin yarışına sahne oldu. İhalede dokuz firmadan yedisi teklif verdi. İlk oturumu 21 Eylül’de gerçekleştirilen ve Emlak Konut GYO’nun ihalesini yaptığı arsada dün, en yüksek teklif, 3 milyar 251 milyon 100 bin TL ile liderliğini Yeşil inşaat’ın yaptığı altı ortaklı girişimden geldi. Yeşil İnşaat ayrıca Trump Towers’in isim hakkına da sahip bulunuyor.
Ortak girişim, bu teklifle arsa ve üzerine yapacağı projeden elde edeceği geliri 3 milyar 251 milyon TL olarak belirlerken bu miktarın yüzde 37.01’lik kısmını oluşturan 1 milyar 203 milyon 232 TL’yi Emlak Konut’a arsaya biçtiği değer olarak önermiş oldu. Girişim, projede teklif ettiği toplam gelirin üzerine çıkması halinde Emlak Konut’a ayrıca yüzde 37.20’lik ödeme daha yapacak.
Ortak girişimde Yeşil İnşaat’ın dışında bulunan firmalar ise şöyle: Metal Yapı, Özüm Petrol, Nasa İnşaat, K Yapı ve Taşçılar Madencilik.

Ağaoğlu geriye düştü
Altı ortaklı girişim, bu atağıyla şaşırtıcı bir hamle yaptı. Çünkü, ihalenin ilk oturumunda arsa ve geliştireceği proje için verdiği 1 milyar 200 milyon TL’lik teklifle 10 firma arasında dördüncü olabilmişti. İhalenin favorilerinden Ağaoğlu’nun sahip olduğu Akdeniz İnşaat ise 1 milyar 570 milyon TL’lik toplam rakamıyla birinci isim olarak ortaya çıkmıştı.
Ağaoğlu, arsa ve üzerinde gerçekleştireceği proje için önerdiği bu rakamın içinde 502 milyon TL’yi de arsa payı olarak Emlak Konut’a teklif etmişti. Birinci oturumda ikinci olan isim Soyak ise ihalede Ağaoğlu’ndan çok daha yüksek bir rakam önerdi. Ancak, 1 milyar 597 milyon 110 bin TL’lik teklife rağmen, arsaya biçtiği değer 397 milyon 680 bin TL’de kalınca ihalenin ikinci ismi olabildi.
Üçüncü isim ise Avrupa Konutları ile tanınan Artaş İnşaat oldu. Projeye önerdiği toplam rakam 1 milyar 250 milyon TL olurken, bu rakamın içinden arsaya ayırdığı pay, yani Emlak Konut’a önerdiği kısım ise 375 milyon TL olmuştu.

Haberin Devamı

Altı firmalı girişim
Yeşil İnşaat’ın liderlik yaptığı ortak girişimde toplam altı firma yer aldı. İlk ihaledeki teklifiyle sıralamada dördüncü olabilen ortak girişim teklifiyle şaşırttı.

Ayazağa ihalesinde gladyatörler savaşı

İHALEDEN NOTLAR
ÜÇ AYDA BAŞLAYACAK:
Ortak girişim adına açıklama yapan Metal Yapı Konut-Özüm Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, inşaata 3-4 ay içinde başlamayı planladıklarını belirtti.

10’LA YOLA ÇIKILDI 7’YE DÜŞTÜ: İhalenin ikinci oturumuna Türkerler İnşaat System İnşaat-Kanyol İnşaat Ortak Girişimi katılmayınca sayı, 9 firmada kaldı. Ancak 7 firmadan teklif geldi.

AĞAOĞLU İKİNCİ OLABİLDİ: Emlak Konut’un, açık arttırma usulüyle gerçekleştirdiği İstanbul Ayazağa’da bulunan arazinin ikinci oturumunda ilk oturumun galibi olan Ağaoğlu Grubu’na bağlı Akdeniz İnşaat’ın önerdiği toplam miktar, 3 milyar 250 milyon TL oldu. Ancak Emlak Konut’a arsa için bu miktardan 1 milyar 153 milyon TL önerince ihalenin ikinci ismi olarak kaldı.

Haberin Devamı

3 MİLYARI 3 İSİM GEÇTİ: Kıran kırana pazarlığın gerçekleştiği oturumda Eser Taahhüt-Eser Üst Yapı Ortak Girişimi ise 3 milyar barajını geçen üçüncü isim oldu. 3 milyar 50 milyon TL’lik rakam içinden arsanın sahibi olan Emlak Konut’a ise 1 milyar 67 milyon 500 bin TL önerdi.

NUROL ÜÇÜ ZORLADI: Nurol, 2 milyar 905 milyon TL’lik teklifiyle dördüncü isim olabildi. Şirketin arsaya önerdiği rakam ise kayıtlara 1 milyar 16 milyon TL olarak geçti.

Emlak Konut en yüksek teklifi bu ihalede gördü
Emlak Konut, 1 milyar 203 milyon TL ile en yüksek teklifi bu ihalede aldı. Daha önceki en yüksek teklif Doğu Ataşehir’deki arsa için 500 milyon TL ile Varyap-GAP İnşaat’tan gelmişti. Dikkat çeken bir diğer teklifin sahibi ise
Artaş olmuştu. Şirket Atakent’teki arsa için 264 milyon TL teklif etmişti.

4 bin 260 konut yapılabilecek
241 bin 905 metrekare yüzölçümüne sahip bulunan arsanın toplam 446 bin 17 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. İmar planlarına göre bu bölümün 193 bin 900 metrekaresi konut alanı olarak yer alıyor. Bu alanın 2.2 emsal değeri bulunduğu için üzerine 426 bin 580 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. Ayazağa’daki arsaya bu durumda 4 bin 260 konut yapılabilecek.
Ticaret alanı olarak ayrılan 7 bin 775 metrekarelik alanın ise emsal değeri 2.5. Bu parsele de 19 bin 437 metrekare inşaat yapılabilecek. Arsada özel sağlık tesislerine 4 bin 730 metrekare, özel kreşlere 2 bin 500 metrekare, ilköğretim okullarına 8 bin metrekare, dini tesislere 5 bin metrekare ve park alanına da 20 bin metrekare yüzölçümünde parseller ayrıldı.

Haberin Devamı

Esenyurt’taki AVM’ye TEM çıkışının temeli atıldı
Esenyurt’ta yapımı devam eden 348 rezidans ve sosyal tesislerden oluşan Akbatı projesinin çevre yerleşimlere bağlantısını kolaylaştıran yolun temeli atıldı.
Esenyurt TEM çıkışının temel atma töreninde konuşan Akkök Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Akiş Yönetim Kurulu Başkanı Raif Ali Dinçkök, Esenyurt’un son 10 yılda İstanbul’un hızla gelişen bölgelerinden biri olarak dikkat çektiğini belirterek, “Son yıllarda yapımı devam eden projelerle 40 bin yeni konut Esenyurt’ta yükselecek. 2000 yılında, 200 bin olan Esenyurt’un nüfusu 2010 yılında yüzde 100’ün üzerinde bir artışla 450 bine ulaştı.
Hızlı nüfus artışı, bölgedeki konut yatırımlarının artması yanında kavşak, köprü ve sosyal rekreasyon alanları, spor tesisleri ve eğitim kurumlarının artırılması ve yapılandırılması ihtiyacını getirdi. Bu kapsamda Esenyurt Belediyesi projeleri ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleştirmektedir” diye konuştu.
Temeli atılan Esenyurt TEM çıkışı ile ilgili de bilgi veren Dinçkök, İstanbul istikametinden gelindiğinde Bahçeşehir Köprüsü’nü geçince Edirne yönüne doğru 2300 metre devam edeceğini belirterek, “İstanbul ve Edirne yönünden gelen araçlara Esenkent’e giriş için büyük kolaylık sağlayan bağlantı yolları, E5 civarındaki Avcılar, Beylikdüzü ve Esenyurt yönünden gelen araçlara da kolayca Esenkent’e ulaşma imkânı sağlayacak. Bölgenin ulaşımını yeniden yapılandıracak bu proje ulaşım süresini en az 10 dakika kısaltarak bölge halkına büyük hizmet sunacaktır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Talep yüksek oldu 2. etap satışa çıktı
Ağaoğlu’nun Başakşehir Ayazma bölgesinde Atatürk Olimpiyat Stadı’na komşu olarak inşa ettiği My World Europe’ta satışlar 2 hafta içerisinde 1.200’e ulaştı. Projede ilk günden bu yana devam eden ve satış ofisinde kuyruklara neden olan yoğun ilgi nedeniyle 1.659 konutluk ikinci etabın satışları erkene çekildi.
Bugüne kadar 7 bini aşkın ziyaretçinin geldiği projeye ilginin yoğun olduğuna değinen Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tuncel, dairelerden 600’ünün proje lansmana çıkmadan önce satıldığını belirterek, “Satış ofisimizde günde 600’ü aşkın müşteri görüşmesi yapılıyor. Projede 400’ü hafta sonu olmak üzere şu ana kadar 1.200 konut satıldı” dediya konuştu.
Konut alacaklara döner ikramı
Günde Call Center’a 5 binin üzerinde arama geldiğini söyleyen Tuncel, “Satış ofisi ve Call Center gece geç saatlere kadar mesai yaptı. Projenin internet sitesini bugüne kadar yaklaşık 400 bin kişi ziyaret etti, tam 116 farklı ülkeden internet sitemize giriş yapıldı ve kapasite doluluk oranımız yüzde 90’ları buldu. Normal ziyaretçi ortalamamız 14 katına yükseldi” diye konuştu. Tuncel, satış ofisinde ikramlar sırasında her gün 150 kilogram döner ve bir o kadarda köfte tüketildiğini de paylaştı.
Türkiye çapındaki TV; radyo, gazete, dergi, billboard’larda, sinema ve internet sitelerinde hatta otobüs duraklarında dahi reklam çalışması yapıldığını anlatan Tuncel, “Proje ile ilgili şu ana kadar 1 milyon 250 bin insert dağıtıldı, 18 bine yakın katalog ve 30 bin adet My Life dergisi dağıtıldı. Kısa bir sürede 2. etaptan da ciddi miktarda satış yapılmasını bekliyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

Haberin Devamı

İHALELER
Beykoz’da su eğlencesi için ihale düzenlenecek

Beykoz Belediyesi, yap-işlet-devret modeliyle sosyal tesis ve aquapark yaptırmak üzere ihale düzenledi. Belediye tarafından yapılan açıklamalara göre yaptırılacak olan aquapark, yapımı karşılığı 28 yıllığına işletilmek üzere ihale edilecek.
Beykoz Göztepe Mahallesi’nde yaptırılması planlanan tesisin ihalesi için tahmini bedel olarak 11 milyon 305 bin TL + KDV belirlenirken yıllık asgari tahmini kira bedelide 113 bin 100 TL olarak açıklandı. Beykoz’a aquapark yaptırmak üzere ihaleye girecek olan firmaların yatırmaları gereken geçici teminatta 339 bin 150 TL olarak hesaplandı. İki yılda yapımı bitmesi istenen sosyal tesisin ve aquaparkın ihalesi 12 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirilecek.

Çeşme’de esnek imar planlı iki arsa satışa çıktı
Milli Emlak Genel Müdürlüğü İzmir Çeşme’de birbirine yakın konumda iki arsayı satışa çıkardı. Satışa çıkarılan Çeşme Dalyan’daki ilk arsa imar planlarında tercihli kullanım alanı olarak görünüyor. Yüzölçümü 4 bin 534 metrekare olan Hazire arsası için 1 milyon 138 bin TL tahmini bedel tayin edilirken geçici teminat olarak 227 bin 600 TL istendi. Satış ihalesi ise 18 Ekim 2010 tarihinde gerçekleşecek.
Çeşme Malmüdürlüğü birde Dalyan Taşlık mevkiindeki 5 bin 184 metrekare büyüklüğündeki Hazine’ye ait tarlayı satışa çıkardı. Taşınmaz için bir milyon 300 bin TL tahmini bedel ve 260 bin TL geçici teminat belirleyen Çeşme Malmürlüğü, imar planlarında tercihli turizm ve konut alanı olarak gösterilen arsanın ihalesini 19 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirilecek.

Yazarlar