21.02.2022 - 17:26 | Son Güncellenme:
Bakan Kurum İklim Şurası kapsamında CNN Türk muhabiri Gülşen Coşkun'un sorularını yanıtladı. Bakan Kurum konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Bugünkü çocuklarımız, gençlerimiz ileriki süreçte bunları görecekler. Onların yaşamaması adına bu tedbirleri almak zorundayız. Biz son nesiliz. Ben 46 yaşındayım. 10 yıl içerisinde bu aksiyonları almadığımız sürece yaşanabilir bir dünya bizi beklemiyor.
NASIL ADIMLAR ATILMALI, NE YAPMALIYIZ?
Kaynaklarımız sonsuz değildir. Ne suyumuz, ne ormanımız ne denizimi sınırsız değil. Göllerimiz kuruyor. Akarsularımız azalıyor. Baktığınızda orman yangınlarıyla birlikte binlerce hektar orman alanı kül oluyor. Vatandaşımız afetlerde canını, malını kaybediyor burada topyekün hareke etmek zorundayız. Bu konu siyaset üstü bir konudur.
Afetlerin etkisini azaltabilmek adına tedbirleri yapmak zorundayız. İklim Şurası'nda 7 başlığımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız 2053 net sıfır emisyon hedefimizi açıkladı. Biz 2053 yılına kadar net sıfır emisyonu yapacağız. Net sıfır emisyonuna ulaşabilmek için adımlarımızı kararlı bir şekilde atmak durumundayız. Paris Anlaşması’na taraf olduk müzakereler konusunda finansmana erişim ve bize yapılan haksızlığın giderilmesi noktasında çok önemli müzakereler yürüttük.
İklim şurasında yenilenebilir enerjiden tutunda, emisyon ticaret sistemini, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasını, iklim göçü sebebiyle alt gelir grubuna ilişkin çalışmaların yapılması yine karbon fiyatlama sistemi kuracağız. Borsa gibi karbon fiyatlama sistemimiz olacak. 7 alanda şurada sivil toplum örgütlerimiz konuşacak. Buradan çıkacak kararlarla biz önümüzdeki 50-100 yılımızın yol haritasını hep birlikte belirlemiş olacağız. O yüzden şeffaf ve her türlü bileşimin yer aldığı bir süreci yönetiyoruz.
BU ADIMLAR İKLİM KANUNUNA GÖRE Mİ ATILACAK?
Kanun her şey değil. Kanundışında herkesin bilinçlenmesi gerekiyor. Bizim öncelikli işimiz farkındalıktır. Bunun zorunluluk haline gelmesini istiyoruz. 2022 yılında ülkemizin BM İklim Değişikliği sözleşmesi çerçevesinde ulusal katkı beyanımızı güncelleyeceğiz.
209 üniversitemizden gençlerimiz vardı. Bundan sonraki sektörlerde her mesleğin işi olacaktır. Milli enerji politikasını belirleyip yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını, fosil yakıtlarının kullanımın azalmasını sayın Cumhurbaşkanımı İklim Değişikliği Şurasında paylaşacak.
Biz tüm sektörlerde çalışmalarımızı yapacağız. Ulaştırmada yine demir yollarına, elektrikli araçlara ilişkin çalışmalarımızı artıracağız. Atık suların yeniden kullanımını artıracağız. Orman ve tarım arazilerinde verimli üretim imkanı sağlayacağız.
Karbonu fazla üretenlere ilişkin cezaların kesildiği bir üretim modeline geçeceğiz biz buna yeşil kalkınma diyoruz.
MÜSİLAJ BİTTİ Mİ?
Müsilaj iklim değişikliğinin etkilerinden bir tanesidir. Denizin aşırı ısınması ve kirliliğinden kaynaklı müsilajı denizlerimizde gördük. Kısa vadeli aldığımız adımlarla müsilajı temizledik. Atacağımız adımların hepsi Marmara’daki müsilajın yok olması için atılan eylem planıdır.