Ekonomi Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması!

Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması!

02.05.2023 - 14:22 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati canlı yayında yarın açıklanacak olan enflasyon rakamlarıyla ilgili konuştu.

Bakan Nebatiden enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Siz niçin faiz düşürmeye gidiyorsunuz. Biz tüm dünya ülkelerinde olmasa da büyük çoğunluğun denediğini yaptığımızı, enflasyonu çok hızlı bir şekilde değil, zamana yayarak, büyümeden taviz vermeden, yani işsizliğe de yok açmadan bu işi sürdüreceğimizi ifade ettiğimizde bekleyelim görelim dediler.

Haberin Devamı

Birçok ülke resesyonla karşı karşıya kalıp resesyon riskiyle ciddi şekilde imtihan edilirken, faiz artırıldığı için de ABD’de 500 milyar dolarlık maliyete sebep olan 3 bankanın iflas etmiş olması bizim haklılığımızı ortaya koyması açısından örneklik teşkil etti.

Aralık ayında baz etkisiyle de olsa düşme olacağını, sonrasında da bu düşmenin almış olduğumuz makroekonomik tedbirler, parasal politikalarla hareket ederek, çözümle azalacağını ifade ettik. Kasım ayında bir miktar düşme gösterdiğinde boynunu aşağı çevirdi. Aralık ayında baz etkisiyle olan indirim bundan sonra kalıcı olarak enflasyonun aşağı yönlü hareket etmesini sağlayacak şekilde her geçen ay gerçekleştiğini görüyoruz.

‘ENFLASYON YÜZDE 50’NİN ALTINA İNECEK’

Haberin Devamı

Merkez Bankası gözlemlerken TÜİK resmi çalışmalarını yapıyor. Biz de Hazine Bakanlığı olarak ekiplerimizle değerleme yaparız, öncü göstergeler gösteriyor ki enflasyon 50’nin oldukça altına inecek şekilde.

Beklentimiz doğrultusunda geleceğini yarın açıklanacak enflasyonun yüzde 45’lerin altında olabileceğine ilişkin savımızı güçlendiriyor.

Böylesine bir ortamda, her türlü iyileştirmenin yapıldığı EYT’den memur maaşlarına, asgari ücrette yüksek iyileştirmeler yapılmasına rağmen enflasyonun beklentinin altında geliyor olması aldığımız kararın ne kadar yerinde olduğunu göstermesi açısından örneklik teşkil ediyor.

Önümüzdeki günlerde mevsim şartlarında oluşan gıda fiyatlarındaki gevşemenin haziran, temmuz, ağustos ayında enflasyonu aşağı yönlü hızlandıracağı beklentisini güçlendiriyor.

Benzin fiyatlarında düşme var. Tarım alanında gübre fiyatları yüksek noktalara gitmişti bugün gübre fiyatları geçen yılın fiyatlarının altında girdi maliyetlerinde geçen yıla kıyasla iniş var. Türkiye’de gıda fiyatları genel endeksin üstünde seyrediyor.

PATATES, SOĞAN FİYATLARI HAKKINDA

Mevsimler şartlar daha uygun gittiğinde üretim artıyor. Soğan, patates gibi fiyatlar belli bir süre pik y apar sonra normal seviyeye gelir. Aşağı yönlü gider sonra tekrar aynı seviyeye gelir. Mersin’de bu yıl limon üretiminde patlama olmuş rekoltedeki büyüklükten dolayı fiyatta aşağı yönlü iniş vardı. Biz katkı sağlayarak üreticilerin nefes almasını sağladık.

Haberin Devamı

TOGG’u ,TCG Anadolu’yu Akkuyu Nükleer Santrali konuşurken siz bütün kampanyayı soğan üzerinden kurarsanız toplum bir karşılığının olmadığını anlar.

Et üretimi yeterli, fiyatlarla ilgili oynama var gerekli çalışmayı yapıyoruz. Lütfen vatandaşlarımıza bu tür sanal operasyonlara karşı teyakkuz halde olmalarını istirham ediyorum.

ET FİYATLARI HAKKINDA

Yem fiyatları geçen yılın altında, enerji fiyatları geçen yılın altında, doğal gazda sanayide elektrikte indirim yapılıyor. Bu kadar indirim yapılırken karşılığının olmamasının iyi niyetle bağdaşır bir yanı yok. Vatandaşın et yeme alışkanlığı var. Gerek kırmızı et gerek beyaz et olsun vatandaşın damağı ile kimsenin oynamaya hakkı yok. Tarım Bakanlığı ile uzun vadeli çalışma yapılıyor.

Bizim seçime giderken vatandaşlarımızı gerçek dünyadan kopartarak bu tür operasyon yapmasına karşın dar gelirli vatandaşlarımızın uygun koşullarda et alması noktasında Tarım Bakanlığı gerekli adımları attı, atıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE EKONOMİ MODELİNDE GÜNCELLEME OLACAK MI?

Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesi içerisinde üretimin yeteri kadar gelmemesi, ihracatın yeterince artırılmaması durumunda hangi alanlarda hangi noksanlıklara ilişkin çalışmalar yaptık. Önümüzdeki haftalar içerisinde seçimden sonra aksaklıklar noktasında hızlı bir şekilde adım atılması gerekiyor.

‘FAİZİ DÜŞÜREREK ENFLASYONUN DÜŞMESİ NOKTASINDA YOLA GİRDİK’

Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği tarzda faizi düşürerek enflasyonun düşmesi noktasında yola girdik. Faiz artırımı şu anda toplumun hiçbir aktörü tarafından talep edilen bir şey değil.

BÜYÜME VERİLERİNDE ÖNCÜ GÖSTERGELER BİZE NEYİ GÖSTERİYOR?

Depremin olumsuz etkisi ilk çeyrek itibarıyla kendisini gösterecek. İhracat, üretim rakamlarından belli oluyor. Sonrasında PIM, güven endeksi, üretim endeksi açıklandı. Tüm bunlar şunu gösteriyor. Türkiye bir müddet ara vermek zorunda kalsa bile hızlı bir şekilde karşılayacak atak yapabiliyor.

Haberin Devamı

Depremin ilk dönemde vermiş olduğu zararların ötesinde yıllık en az yarım puanlık bu hatta 0.9’a kadar gidebilir. Gayrimenkul piyasasında yapılacak yeni konutların katkısı olacağını düşünüyoruz. 5’ten 5.5’e çekmemizin sebebi gayrimenkul piyasasında bir yıl içerisinde 319 binin teslim edilmesinin öngörüldüğü için 200’ü aşkın kalemde üretim, istihdam artışından dolayı Türkiye ekonomisine büyüme yolunda bir katkı sağlayacak. Büyüme trendinin bu çeyrek de devam edeceğini hep birlikte görmüş olacağız."