Ekonomi Bakanlık harekete geçti! 3 hafta boyunca 81 ilde eş zamanlı kasap ve market denetimi

Bakanlık harekete geçti! 3 hafta boyunca 81 ilde eş zamanlı kasap ve market denetimi

12.09.2023 - 19:46 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kasap ve şarküteriler ile bakkal, market ve büfe gibi gıda satışı yapılan iş yerlerine yönelik Türkiye genelinde üç hafta sürecek eş zamanlı denetimlerin başladığını duyurdu.

Bakanlık harekete geçti 3 hafta boyunca 81 ilde eş zamanlı kasap ve market denetimi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşlara güvenilir gıda temin etmek amacıyla çalışmalarını tarladan sofraya kadar her aşamada kararlılıkla sürdürdüklerini bildirdi. Bu kapsamda, rutin denetimlerin yanı sıra farkındalığın artırılmasına yönelik gıda denetimlerinin yoğunlaştırılmasına ilişkin 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün talimatlandırıldığını anımsatan Yumaklı, lokanta, restoran, kafe ve otel gibi toplu gıda tüketimi yapılan iş yerlerinin 21 Ağustos-8 Eylül 2023 tarihleri arasında Türkiye genelinde denetlendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Bu denetimlerde, 7 binin üzerinde Bakanlık kontrol görevlisinin teknik, hijyenik ve muhafaza koşullarına uygunluk denetimi yaptığını vurgulayan Yumaklı, 3 haftalık süre boyunca 54 bin 776 denetim gerçekleştirildiğini, 245 adet idari yaptırım uygulandığını açıkladı.

'KASAP VE ŞARKÜTERİ DENETİMLERİ DE 13 EYLÜL İTİBARIYLA BAŞLIYOR'

Halk sağlığının korunması açısından kasap ve şarküteriler ile bakkal, market, büfe gibi gıda satış yerlerinin de üretim ve satış için gerekli şartları taşımasının büyük önem taşıdığının altını çizen Yumaklı, bu iş yerlerine yönelik olarak da 13 Eylül'den itibaren 29 Eylül'e kadar sürecek eş zamanlı denetimler gerçekleştirileceğini duyurdu. Bakan Yumaklı, 3 hafta süresince özellikle muhafaza ve hijyen koşulları açısından önem arz eden gıdalarının satışının yapıldığı kasap ve şarküteriler ile bakkal, market, büfe gibi işletmelerin kayıt altına alınıp alınmadığı, izlenebilirlik şartlarını sağlayıp sağlamadığı, asgari teknik, hijyenik ve muhafaza koşullarına uyulup uyulmadığı yönünden denetleneceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı yapılacak bu denetimlerde, 7 bin 628 Bakanlık kontrol görevlisinin iş başında olacağını belirten Yumaklı, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da güvenilir olmayan gıdanın vatandaşlarımızın tüketimine sunulmasına izin vermeyeceğiz. Buna tevessül edenlere göz açtırmayacağız, yasalar çerçevesinde gerekli yaptırımları uygulamaya devam edeceğiz. Farkındalığın artırılmasına yönelik değişik alanlarda belirli periyotlarda bu denetimlerimizi sürdüreceğiz. Bunun yanında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüz tarafından rutin denetimlerimiz yıl boyu aralıksız devam edecek" ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, gıda imalatı ve satış yerlerinde gerekli kurallara uyarak halk sağlığını gözeten işletmelere de ayrıca teşekkür etti.

Et ve Süt Kurumu'ndan sözleşmesini iptal ettiren üreticilere ceza uygulandığı iddialarına yanıt

Kurumun internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, bazı internet haber sitelerinde 'Et ve Süt Kurumunun Sözleşmeli Besicilik Projesi kapsamında ESK ile sözleşmesini iptal eden üreticilerin Kuruma 30 bin TL ceza ödediği' yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Haberin Devamı

'HİÇBİR ÜRETİCİMİZE BUGÜNE KADAR HERHANGİ BİR CEZAİ İŞLEM UYGULANMAMIŞTIR'

Açıklamada, "Et ve Süt Kurumu tarafından geçtiğimiz yıl uygulamaya başlayan, maliyete dayalı fiyat politikası esas alınan Sözleşmeli Besicilik Projesinde üreticilere alım ve fiyat garantisi sunularak mutlak kârlılık hedeflenmektedir. Üreticilerimize kurumla yaptığı sözleşmeden cayma hakkı tanıyan proje kapsamında, piyasa fiyatlarını daha avantajlı bularak sözleşmesini iptal ettiren hiçbir üreticimize bugüne kadar herhangi bir cezai işlem uygulanmamıştır. Et ve Süt Kurumu regülasyon görevi kapsamında üreticilerimizin ve tüketicilerimizin menfaatlerini korumaya devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.