Ekonomi Balıkçılıkta ‘güneş açıyor’

Balıkçılıkta ‘güneş açıyor’

15.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin su ürünleri ihracatının ivmesi yükselirken sürdürülebilirlik yönünde de önemli adımlar atılıyor...

Balıkçılıkta ‘güneş açıyor’

Türkiye’nin en büyük balık üretici ve ihracatçılarından Ahmet Tuncay Sagun, Group Sagun bünyesindeki 12 fabrikanın elektrik enerjisi ihtiyacı için Antalya Elmalı’da 9 megavatlık güneş enerjisi santralı (GES) kurmak üzere hazırlığa başladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin su ürünleri ihracatında iyi bir ivme yakaladığını ve 5 yıl önceye göre yüzde 60 büyüme gerçekleştirdiğini anlatan Sagun’un verdiği bilgilere göre Türkiye’de şu anda 800 bin ton deniz ürünleri üretimi var ve bunun 500 bin tonu kültür yetiştiricilik ürünü, 300 bin tonu da yabani avcılık ürünü. 2023 yılında Türkiye geneli su ürünleri ihracatı ise                 1 milyar 737 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Meslek lisesi geliyor

Yetiştirdiği orkinos, çipura, levrek, alabalık ve somon balıklarını ihraç eden firma Türkiye’de 11 üretim tesisine sahip ve 35 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye dışında Tunus, Mısır ve Yunanistan’da da balık yetiştiren grubun öne çıkan faaliyet alanı ise orkinos üretimi.

Haberin Devamı

4 dönem İstanbul Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği başkanlığı yapan Sagun, işleri dördüncü kuşağa devretmeye hazırlandığını da belirtti. Sagun’un ekonomi okuyan oğlu Oğulcan Kemal Sagun şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Hukuk mezunu kızı Nazlıcan Sagun Çitçi ise Yönetim Kurulu Üyesi.

Sektörde nitelikli ve eğitimli eleman eksikliği olduğunu belirten Sagun, bir balıkçılık meslek lisesi açacaklarını kaydederek, “Memleketimiz Samsun’da kuracağımız okul eşim Seda Hanım ve benim adımı taşıyacak. Yapıp Milli Eğitim’e bağışlayacağımız meslek lisemizden her yıl mezun olacak 50 öğrenciye iş garantisi de vereceğiz” dedi.