Ekonomi Bankalar 2000’e şubelerde girecek

Bankalar 2000’e şubelerde girecek

31.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bankalar 2000’e şubelerde girecek

Bankalar 2000’e şubelerde girecek


Yılbaşı gecesi için 'Yatağınızı - yorganınızı alıp gelin' talimatı alan banka çalışanları, bütün gece bilgisayarlarda çıkabilecek sorunlarla boğuşacak


       Tüm bankalar 2000 yılı sorunu nedeniyle 31 Aralık gecesi ve ertesi gün için seferber oldu. Bankacılar yeni yıla şubelerinde girecek. Yeni yıl nöbeti, cumartesi ve pazar gününe de sarkacak. Yılbaşında "yatağınızı - yorganınızı alın gelin" talimatı alan bankacılar, belki de ilk kez yılbaşını banka şubelelerinde geçirecekler.
       1999'un bittiği ve 2000 yılının başladığı andan itibaren sistemlerin çökmemesi, bir anda hesaplara trilyonların girmesi ve bazı hesaplardan milyarlarca liranın uçup gitmemesi için bankalar, bu akşam 18.00'dan itibaren bütün 1999 işlemlerini tamamlayacak. Bankalar, bu saatten itibaren, hazırlıklı olmalarına karşın kendi sistemlerinden ya da ilişkide bulunduğu sistemlerden kaynaklanabilecek sorunlara karşı 1999 yılının bütün bilgilerini kağıda dökecek.
       Bilgisayarlarında sorun başgösteren bankalar, bankacılık işlemlerinin yeniden başlayacağı pazartesi gününe kadar sorunu çözemezse, eskiden olduğu gibi işlemlerini elle yapacak. Bankalar, böyle bir olasılığa karşı, mesleğe bilgasayarlı dönemde başlayan genç elemanlarını ayrı bir eğitimden geçirdi.
       Büyük bankalardan İş Bankası, Vakıfbank, Halk Bankası, Emlakbank bilgi işlem servislerini alarma geçirdi. Bu bankaların bilgi işlem merkezlerindeki personel sayısı artırıldı. Ayrıca bilgisayara bağlı olan şubelerinde bilgi işlemden sorumlu personel de 24.00'ten itibaren görev başında olacak. En büyük seferberlik Ziraat Bankası'nda yaşanacak.
       Ziraat Bankası, uzun süredir sürdürdüğü hazırlıklarına ek olarak pazartesi günü hiçbir sorun yaşamadan işlemlere başlayabilmek için 40 bin personelini alarma geçirmiş durumda. Ziraat Bankası'nda 24.00'ten itibaren genel müdürlük ile şubelerin personeli iş başında olacak. Personel, 24.01'den itibaren şubelerde işleme başlayacak. Ancak bu işlem tatbikat niteliğinde olacak.

Tatbikat planı

       Ziraat Bankası'nın şubelerindeki çalışanlar senaryo gereği mevduat kabul edecek, hesap açacak, bono ve tahvil satacak, repo ve havale yapacak. Yurtdışı işlemler gerçekleştirecek. Bu işlemler sırasında bilgisayarlarda 2000 sorunu çıkıp çıkmadığı uygulamalı olarak görülecek; nerede sorun çıktıysa o bilgisayara müdahele edilecek. Ziraat Bankası, sorun çıkarsa cumartesi ve pazar günü de çalışarak, tüm sistemlerini pazartesi gününe hazır hale getirecek.

Onlara eğlence yok

       Bankalar, yarın öğlene kadar sitmenin normal seyrine girmesine kadar ilgili teknik kadrolarını bankalarda bulunduracak. Bu ekipler, olası sorunları çözmek için hazır kıta bekleyecek. Yılbaşını, çalıştıkları kurumda geçirecek olan banka personeli yüzyılın en önemli gününde taşıdığı sorumluktan dolayı pek fazla eğlenemeyecek.
       Garanti Bankası: Garanti Bankası Teknoloji Birim Müdürü Ferda Ayral, bu gece ve yarın öğlene kadar teknik kadrodaki tüm temsilcilerin görev başında olacağını söyledi. Ayral, şube temsilcilerinin de yarın öğlene kadar bankalarda olacağını belirtti. Banka personeli, Merkez Bankası ile bilgi alışverişi yapıldıktan sonra şubelerden ayrılabilecek.
       Yapı Kredi: Genel Müdürlük'te 300 kişilik teknik ekiple kadrosu görev başında olacak. Bu nöbetçi ordusu, çıkabilecek sorunları çözecek ve yılbaşı gecesi işlemlemleri takip edecek. Ekip aynı zamanda tüm şubeleri de denetleyecek. Banka, pazartesi günü personelini erken mesai yaptırarak 2000'in ilk gününü sorunsuz geçirmeyi hedefliyor.
       Emlak Bankası: Otomasyon birimlerinde ve bölge müdürlüklerinde görev yapan personel izinsiz çalışacak. İstanbul'da bulunan dört bin personelin yarıya yakını da 2000 sorununa müdahale etmek için bankada bulanacak.
       Vakıfbank: Bugün normal mesai uygulanacak. Ancak birim yetkililerinin gerekli gördüğü sayıda personel yılbaşı gecesi çalışacak. Banka, yeni yılda sistemin normal seyrine geçmesine kadar teknik kadrosunu hazır bulunduracak.