EkonomiÇaylar Jan Dark’tan

Çaylar Jan Dark’tan

20.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tasarımın Jan Dark’ı (Jeanne d’Arc) lakaplı Fransız tasarımcı Matali Crasset, IKEA için Türk çay kültürünün simgelerinden 3 kollu çay tepsisi tasarladı. Tepsi, Türkiye ile birlikte yurtdışında da satışta

Çaylar Jan Dark’tan

Türk çay kültürünün simgelerinden ‘askılı çay tepsisi’ Fransız tasarımcıya ilham verdi. Saç kesiminin benzerliği nedeniyle “Tasarımın Jeanne d’Arc’ı” lakaplı endüstriyel tasarımcı Matali Crasset, İsveç kökenli uluslararası bir mobilya mağazası IKEA için üç kollu çay tepsisi tasarladı.
Kolları paslanmaz çelik olan kauçuk tabanlı tepsi, IKEA’nın kataloğunda yerini aldı. Crasset, Türkiye ile birlikte yurtdışında da satışa sunulan tepsi için, “Türklerin çay geleneğinden esinlendiğim bu tepsi, bizi, hayata değer katan eski adetlerin kıymetini anladığımız bir yolculuğa çıkarıyor. Renkli askısı ve kaymaz tabanı, tepsiyi sallaya sallaya taşıma isteğini artırıyor” diyor.

Eski bir gelenek
Yaşamın çeşitliliğini farklı kültürler tarafından ifade edilmiş haliyle sevdiğini söyleyen Crasset, şöyle devam ediyor: “Türkiye’de çay kültürüyle ilgili eski bir geleneği öğrendim ve bunu herkes için güncellemek istedim. Tepsinin dikey bir sapı var. Bu sap tepsiyi sabit tutup taşımayı kolaylaştırıyor. Diğer el hep serbest kalıyor. Bu da taşımayı ve servis etmeyi kolaylaştırıyor. Renkli sap ve kaymayı engelleyen altlık tepsiyi işlevsel yaptığı gibi kullanışlı kılıyor. Tepsi bizi hayatın değerinin altını çizen, eski bir geleneği tanıtan bir seyahate çıkarıyor.”

Çayı dökmüyor
Bilindiği gibi Türkiye’de çaycılar geleneksel olarak, üç metal çubukla tepedeki taşıma halkasına bağlanmış tepsi kullanıyor. Buna yaygın olarak çaycı askısı deniyor.
Matali Crasset de, içi çay bardaklarıyla dolu tepsiyi askısını sağa sola sallayarak taşıyan bu çaycılardan ilham almış. Bu tepsinin en önemli özelliği de sallanarak taşınmasına rağmen çayların bardaklardan dökülmemesi. Crasset tasarımı bu tepsiler İKEA’da 49.99 TL’den satışa sunuluyor.

Özgün konsept
IKEA, kullanışlı ürünler sunabilmek için dünyanın her yerinden tasarımcılarla çalışıyor. Matali Crasset de, taşınması ve uygulanması kolay çok fonksiyonlu ürünler için IKEA tarafından aranan tasarımcılardan...
İsveçli şirket tasarımcılarla belirlediği özgün konseptini de, “Üst üste konulabilmeli, kaliteli olmalı ve herkese ulaşacak şekilde ucuz satılmalı” şeklinde ifade ediyor.

Haberin Devamı

40 ülkede 340 mağazası var
Toplamda 40 ülkede 340 mağazası bulunan IKEA, dünya genelinde franchise sistemi ile faaliyet gösteriyor. Geçen yıl 29.2 milyar euro ciroya ulaşan şirket, 770 milyon ziyaretçiye hizmet verdi. IKEA’nın, Türkiye’de İstanbul’da iki, İzmir, Bursa ve Ankara’da birer olmak üzere toplam beş mağazası bulunuyor. Bunlara ek olarak internet üzerinden de alışveriş imkanı sunan şirket, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde çoğunluk için daha iyi günlük yaşam vizyonuyla hareket ediyor. IKEA, özel tasarımlı, kullanışlı binlerce çeşit mobilya ve ev aksesuarını düşük fiyatlara tüketicilerle sunuyor.

Jan Dark kimdir?
Fransızca orijinal ismiyle Jeanne d’Arc, Türkçe’de okunuşu olan Jan Dark şeklinde de kullanılıyor.
Jan Dark, Yüzyıl Savaşları boyunca İngiltere’ye karşı savaşan bir Fransız kadını. Bazı Hıristiyan azizlerin ruhları ile iletişim kurduğunu iddia eden Jan Dark 16 yaşında Fransız ordusuna katıldı ve büyük başarılar elde etti. Ancak 19 yaşında İngiliz askerlerce yakalanıp yakılarak öldürüldü. Ölümünden 490 yıl sonra ölüm kararını veren kilise kendisini azize ilan etti. Kitap ve filmlere konu olan Jan Dark’ı beyaz perdede Milla Jovovich de canlandırdı.

KEŞFETYENİ
Anne olmak için gün sayıyor! Son halini paylaştı
Anne olmak için gün sayıyor! Son halini paylaştı

Cadde | 09.06.2025 - 12:35

Oyuncu İrem Helvacıoğlu ilk kez anne olmak için gün sayıyor.

Yazarlar