Ekonomi Çiğ süt ‘Sütmatik’le yayılacak

Çiğ süt ‘Sütmatik’le yayılacak

08.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Artık üreme durumu olmayan veya laktasyon dönemini tamamlayan hayvanlarla ilgili kesim tabii ki raporla olacak ama genel itibariyle kurban alanlarına biz dişi hayvanların sokulmayacağını bugünden söylüyoruz” dedi.

Çiğ süt ‘Sütmatik’le yayılacak

Çelik, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kuruluşlardan Soğuk Hava Deposu İşletmeciliği’nin (BELSO) Oran’daki ‘Süt Satış Noktası’nın tanıtımına katıldı.

Haberin Devamı

Bakan Çelik, çiğ sütün tüketiciye sağlıklı yoldan ulaşmasını amaçladıklarını ve kontrollü satışına yönelik bir düzenleme yaptıklarını hatırlatarak, bunun o dönem çeşitli eleştirilere konu olduğunu ifade etti.

Çelik, tanıtımı yapılan süt satış noktasında ‘Sütmatik’ cihazının bulunduğunu belirterek, sütün hangi işletmeden, hangi saatte geldiğinin bu makineler üzerinde bugünden itibaren görülebileceğini ifade etti.

Bu cihaz üzerinde ürünün adı, üreticinin adı soyadı veya ticari unvanı, adresi, hayvancılık işletme numarası, sütün sağım tarihi ve son kullanma tarihine ilişkin bilgilerin yer alacağına işaret eden Çelik, cihaz üzerinde ayrıca “Kullanmadan önce kaynatın” ve “0-4 santigrat derecede buzdolabında muhafaza ediniz” uyarılarının bulunacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Kilosu 2.5 TL

Çelik, Türkiye’nin 19 milyon ton süt üretimi olduğuna ancak bunun sadece 1.5 milyon tonunun ari işletmelerden elde edilebildiğine dikkati çekerek, ‘Sütmatik’te hastalıklardan arındırılmış çiftliklerden elde edilen sütün satıldığını söyledi.

Amaçlarının bu yolla ari işletmeleri teşvik etmek olduğunu vurgulayan Çelik, üreticilerin çiğ sütü piyasada 1.30 liradan sattığını belirterek, 2 liralık satış fiyatının üretici için de iyi olduğunu ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de hastalıktan ari işletmelerden elde edilen çiğ sütü Ankara’nın değişik noktalarında halka ulaştırmak için adım atıldığını, buradan alınan sütün 24 saat boyunca satışa hazır olduğunu ifade etti.

Gökçek, üreticiden litresini 2 liraya aldıkları sütü, tüketiciye 2.5 liradan sattıklarını belirterek, üreticiye daha çok gelir sağladıklarını, aracıyı ortadan kaldırdıklarını söyledi. Gökçek, şu an Ankara’da 13 noktada çiğ süt satışı yaptıklarını, bu rakamı artıracaklarını bildirdi.

Dişi hayvana koruma var

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, Kurban Bayramı’nda dişi hayvanların kesinlikle kesilmeyeceğini söyledi. Çelik, şöyle konuştu:

“Ama laktasyon dönemini tamamlamak üzere olan hayvanlarla ilgili veterinerlerimiz kontrollerini yapacaklar. Artık üreme durumu olmayan veya laktasyon dönemini tamamlayan hayvanlarla ilgili kesim tabii ki raporla olacak ama genel itibarıyla kurban alanlarına biz dişi hayvanların sokulmayacağını bugünden söylüyoruz. Herkes tedbirini bugünden alsın. Şu anda stoklarımızda 1 milyon 200 bin kurbanlığa hazır büyükbaş hayvan, 4 milyon civarında da küçükbaş hayvan var.”