Ekonomi Çimentocular 2019’da milyar dolarlık olacak!

Çimentocular 2019’da milyar dolarlık olacak!

01.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İç pazarda inşaat sektörünün daralmasına paralel olarak yavaşlama yaşayan çimento sektörü, bu açığı ihracat ile kapatacak. İhracatta 2019 için büyük hedeflerle yola çıkan çimentocular yılın ilk ayında meyvelerini toplamaya başladı.

Çimentocular 2019’da milyar dolarlık olacak

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Nihat Özdemir, 2018’de çimento sektörünün toplam ihracatının ton bazında yüzde 7, değer bazında yüzde 16 artışla 614 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

2019’a sevindirici bir gelişmeyle başladıklarını belirten Özdemir, “Ocak ihracatımız miktar bazında yüzde 100’ün üzerinde, değer bazında yüzde 85 arttı. Bu yıl ihracatımızı ton olarak yüzde 100, değer olarak da yüzde 80 artırmayı hedefliyoruz, milyar doları yakalar ve geçeriz” dedi. Dünyadan gelen taleplere bakınca, 2019 için koydukları hedefi başaracaklarını anlatan Özdemir, şöyle konuştu:

“ABD, Gana ve İsrail gibi ülkeler ilk sıralara gelmeye başladı. Lojistik gücümüzü kullanarak tüm dünyaya gidiyoruz. Suriye’de de düzelme olursa ihracatta çok daha iyi noktalara geliriz. Dünyanın en ucuz çimentosu bizde. İhracatta çok az kârla; Çin, Endonezya ve Vietnam ile rekabet ediyoruz.”

‘Zam yapmadık’

TÇMB üyeleri, son dönemde kamuoyunun gündeminde bulunan ‘çimentoya zam’ haberlerini de yalanladı. Özdemir, bu iddiaların aksine, ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele’ programına destek vermeye devam ettiklerini, dövizle sağlanan yüzde 70 oranındaki girdide fiyat artışlarını çimentoya yansıtmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

İGA’da yeni ortak yok

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul Havalimanı inşaat ve işletmesini yürüten İGA’ya şu aşamada yeni bir ortak alınmayacağını ifade etti. İGA’nın ortakları Cengiz İnşaat, Mapa İnşaat, Limak İnşaat, Kolin İnşaat ve Kalyon Havacılık İnşaat % 20’şer pay sahibiyken, Kolin İnşaat’ın hisseleri; Cengiz İnşaat ile Kalyon Havacılık ve İnşaat tarafından devralınması için Rekabet Kurulu’na başvuru yapmıştı. Özdemir, “Havalimanı finansmanı için alınan kredinin ödemeleri açıldıktan sonra başlayacak. Herhangi bir sorun yok. Faizler ödeniyor. Ödemesiz bir süre vardı, onun içindeyiz... Şu aşamada yeni bir ortak alınmayacak. THY’nin ortak olma durumu da yok. THY de zaten açıklama yaptı” dedi.