14.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan
Türkiye’nin yumurta üretiminde de tüketiminde de dünyada hatırı sayılır bir yeri var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Tebliği’nde yapmayı planladığı yenilikler de yumurta işinde gerek sağlık gerekse standartlar tarafında önemli değişiklikler içeriyor.
Yeni tebliğin sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin görüşleri alınarak hazırlandığı açıklandı.
Rafta 21 güne dikkat
Tebliğin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yumurtaların kabuğuna yazılan işletme numarası ve kümes numarasının yanında, yumurtlama tarihi de yazılacak. Böylece tüketici ambalajını atmış olsa da 28 gün olan tüketim süresini dikkate alabilecek. Mevcut uygulamada sadece ambalajın üzerine son tüketim tarihi yazılması zorunlu.
A sınıfı yani doğrudan insan ve gıda sanayisi için olan yumurtalar yumurtlama tarihinden itibaren en fazla 21’nci güne kadar satış için raflarda tutulabilecek. Yumurtlama tarihi 21 günü geçen yumurtalar raflardan toplanacak. Böylece 28 günlük son tüketim tarihine kadar en az 7 günlük süre bırakılmış olacak.
Small mu, XL mi?
Yumurtanın gramını anlatan XL, L, M, S gibi ifadelerin yer aldığı kolilerde belirtilen yumurta ağırlığının dışında en fazla yüzde 10’u alt bir ağırlıkla karışım yapılabilecek.
Başka bir deyişle XL (çok büyük) ağırlık grubunda 30’luk bir kolide yüzde 10 oranına denk düşen en fazla 3 yumurta bir alt sınıf L (büyük) olabilecek. Resmi gazetede yayınlandığı tarihte yürürlüğe girecek olan tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmelere, yeni kurallara uyum sağlamaları için 1 yıl süre veriliyor.
Samanlı, sepetli şov bitiyor!
Yumurtaya ‘köy yumurtası’, ‘organik yumurta’ gibi görüntü vermek için kullanılan ‘saman’da satış ise bitiyor. Yumurta kabuğu temiz, sağlam yapılı, çatlaksız ve kırıksız olacak bunun yanında hijyenik olmayan malzemeler olarak belirtilen saman, yaprak vb içerisinde satışa sunulamayacak. Son tüketiciye satılacak yumurta ambalajlı olarak sunulabilecek.
Saman içinde yumurtanın ‘organik’ görüntü vererek tüketiciyi kandırmaya yönelik bir çalışma olduğunu söyleyen İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İşadamları Derneği Başkanı Necati Yıldırım, bunun cezai müeyyidesi olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Baktığınız zaman bizim gibi üreticilerden alınıp satılan yumurtalar ama bunu kat be kat pahalıya insanları kandırarak satıyorlar. Yol kenarları ya da herhangi bir yerde bunu sattığını söyleyen doğru söylemiyor çünkü piyasaya sunulacak kadar üretimi yok” dedi. Hijyen açısından da bu kararın yanındayız. Son tüketim tarih de doğru bir adım ama bunu yaz ve kış olarak bölmek daha mantıklı. Yazın 21 gün kışın ise 40 güne kadar taze şekilde
dayanır” dedi.
Tebliğe karşı çıkan da var...
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, yumurta üzerine yazılacak yumurtlama tarihinin satışa çıkarılan çoğu malın iade durumuna düşmesine neden olacağını dile getirdi. ‘Yumurtanın dönmesi durumunda bu zarar kime kalacak’ diyen Konya, “Biz Bakanlığa bunun mümkün olmadığını, Türkiye’nin ihtiyacı kadar üretim yapması durumunda mümkün olacağını söyledik. İhtiyacımızdan bir buçuk kat fazla üretiyoruz. Bu yüzden o tarihin yazıyor olması bizi sıkıntıya sokar. İhracatta gönderdiğimiz malda da tarih yok, gönderilmesi de sıkıntı olur” şeklinde konuştu. Konya, yeni düzenlemelerin Avrupa Birliği uyum süreciyle ilgili olduğunu belirtti.